Egypt má staronového prezidenta. Sísí přesvědčil 97 procent voličů

Prezident Abdal Fattáh Sísí podle očekávání vyhrál prezidentské volby v Egyptě. Oficiální výsledky oznámila volební komise, podle níž získal 97 procent hlasů, stejně jako před čtyřmi lety. První kolo se konalo od 26. do 28. března. Kromě Sísího kandidoval Músa Mustafa Músa, který se ovšem řadil k jeho stoupencům. Účast byla 41 procent.

Volební účast byla nakonec o šest procent nižší než v roce 2014, a to i přes úsilí úřadů zajistit, aby k urnám přišlo co nejvíce voličů a příští Sísího mandát byl tak přesvědčivý.

Volební komise pohrozila, že ti, kdo nepřijdou volit, mohou dostat pokutu 500 egyptských liber (580 korun), jak umožňuje zákon. Hlasování bylo podle jejího pondělního vyjádření svobodné a spravedlivé.

Sísí krátce po uzavření volebních místností na Twitteru napsal, že fronty před místnostmi jsou pro něj zdrojem pýchy.

Právo volit mělo 60 milionů Egypťanů. Někteří přiznali, že za odhlasování dostali peníze nebo další pobídky. Podle dopisovatelů Reuters voliči mohli za svůj hlas dostat 50 až 100 egyptských liber, krabici potravin nebo vstupenku do zábavního parku.

Ke znovuzvolení Sísímu už v předstihu gratuloval český prezident Miloš Zeman, egyptského prezidenta pozval na návštěvu Prahy. Telefonicky Sísímu poblahopřál i americký prezident Donald Trump.