Kim Čong-un vyrazil poprvé jako vůdce KLDR za hranice. Přijel do Číny... a neví se proč

Severokorejský diktátor Kim Čong-un přijel nečekaně vlakem na návštěvu Číny. Píše o tom agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje. Jedná se patrně o Kimovu první známou zahraniční cestu od doby, co se v roce 2011 v Severní Koreji ujal moci. V poslední době rostoucího napětí na Korejském poloostrově se mluví také o jeho možné schůzce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

O příjezdu speciálního severokorejského vlaku do Pekingu za nezvykle vysokých bezpečnostních opatření informovala jako první japonská média. Důraz na bezpečnost ihned vyvolal spekulace, že do Číny přijel nějaký vysoce postavený představitel KLDR, možná dokonce sám Kim Čong-un. Podle Bloombergu vlak přejel hranici na severovýchodě země – v čínském Dandongu.

Čínské ministerstvo zahraničí ale spekulace nepotvrdilo a oficiální média KLDR o žádné oficiální delegaci neinformují. Bloombergu potvrdily tuto informaci tři zdroje, které si přály zůstat v anonymitě. Podle agentury není jasné, jak dlouho se vůdce KLDR v Číně zdrží, ani s kým se má setkat.

Kim Čong-un se má koncem dubna sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a do konce května podle všeho i s Trumpem. Severokorejský vůdce ale zatím přímé jednání oficiálně nepotvrdil.

Jihokorejští činitelé tvrdí, že severokorejský diktátor je ochoten jednat o možné denuklearizaci Korejského poloostrova. Kim s Trumpem se v uplynulých měsících častovali nadávkami, možná schůzka proto svět překvapila.

KLDR ztrácí partnery, toho klíčového má v Číně

Čína s KLDR mají blízké vztahy jako sousedé a spojenci z dob studené války. Pro Pchjongjang představuje Čína hlavního a takřka jediného mezinárodního obchodního partnera. Rozšiřující se raketový a jaderný program KLDR ale Peking přiměly přitvrdit a přiklonit se ke zpřísnění sankcí na půdě OSN. Trump navíc na Čínu tlačí, aby vůči Severní Koreji ještě přitvrdila.