Pellegrini předloží Kiskovi nový návrh na složení slovenské vlády. Ráž v ní nebude

Slovenský prezident Andrej Kiska k nové vládě (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Andrej Kiska odmítl v úterý ráno jmenovat vládu ve složení, které předložila současná koalice. Vadil mu zejména fakt, že by se ministrem vnitra stal Jozef Ráž mladší, který má blízko ke končícímu ministrovi Robertu Kaliňákovi. Dosavadní vicepremiér Peter Pellegrini vpodvečer prohlásil, že Kiskovi vyhoví a předloží nový návrh. Ministrem vnitra by se měl stát dosavadní šéf rezortu zdravotnictví Tomáš Drucker.

Pavděpodobný příští slovenský premiér Peter Pellegrini řekl, že prezidentovi Andreji Kiskovi ve středu předloží druhý návrh na složení vlády. „V zájmu vyřešení této situace v co nejkratší době (…) jsme se rozhodli, že panu prezidentovi doručím nový návrh na jmenování členů vlády,“ řekl dosavadní vicepremiér Pellegrini. 

Prezident zdůraznil, že pokud má být obnovena důvěra společnosti ve státní instituce, je třeba klást na vládu vysoké nároky. Nový kabinet by měl podle Kisky přesvědčit veřejnost nejen o tom, že chce vyšetřit vraždu Kuciaka a jeho přítelkyně, ale i podezření na působení organizovaného zločinu, o kterém reportér psal.

„Musí (Pellegrini) přesvědčit, že nová vláda přinese změny, které očekáváme. Musí vytvořit stabilní vládu, jejíž obsazení, a to především osoby ministra či ministryně vnitra, dokáže uklidnit napjatou atmosféru ve společnosti,“ řekl Kiska. Zároveň ocenil Pellegriniho za jeho korektní a věcný přístup k sestavování vlády, což prezident označil za „vítanou změnu“ oproti minulosti.

Pellegrini k politické krizi na Slovensku (zdroj: ČT24)

Pellegrini pochybuje, zda Kiska nepřekračuje ústavní pravomoce

Pellegrini v posledním projevu zpochybnil, zda má slovenská hlava státu pravomoci zasahovat do obsazení vlády. „Jestli prezident nepřekročil svoje pravomoce tím, že zasahoval do jednotlivých návrhů na nové ministry, je teď úkol pro ústavní právníky,“ řekl vicepremiér.

Podle ústavy má hlava státu volné ruce při výběru premiéra, byť podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh premiéra již prezident musí jmenovat členy kabinetu. Pellegrini premiérem jmenován ovšem dosud nebyl.

Změny v patnáctičlenném kabinetu se měly dotknout pěti postů včetně premiéra. Kiska se chce s každým kandidátem setkat osobně a až poté jmenuje vládu. Koalice navrhovala také nástupce Pellegriniho ve funkci vicepremiéra pro investice a informatizaci a dále nové ministry vnitra, spravedlnosti a kultury.  

Kiska měl výhrady k Rážovi mladšímu. Nové obsazení s ním Pellegrini konzultoval průběžně

Pellegrini uvedl, že na ostře sledovaný post ministra vnitra navrhne dosavadního šéfa rezortu zdravotnictví Tomáše Druckera. Původně se měl ministrem vnitra stát syn populárního zpěváka Jozef Ráž mladší, vůči kterému naznačil Kiska své výhrady. Novou ministryní zdravotnictví by měla být dosavadní státní tajemnice (náměstkyně) na tomto ministerstvu Andrea Kalavská.

Návrh, který pravděpodbný budoucí premiér Pellegrini ve středu Kiskovi doručí „nebude pro Kisku žádným překvapením,“ uvedl Pellegrini s tím, že změny s hlavou státu několikrát konzultoval. 

Podle listu Pravda odmítl Kiska jmenovat novým ministrem vnitra Jozefa Ráže mladšího, syna známého zpěváka a lídra kapely Elán. Ráž mladší je v současnosti generálním tajemníkem úřadu slovenského ministerstva zdravotnictví. „Poslední, co dnes potřebujeme, jsou další nekonečné diskuse a podezření o tom, kdo byl s kým na motorkách a oslavách narozenin, nebo další spekulace o personálních propojeních,“ řekl Kiska.

Politolog Samuel Abrahám k hledání nové vlády na Slovensku (zdroj: ČT24)

Zjevně tak reagoval na informace slovenských médií, že Ráž se dobře zná s dosavadním ministrem vnitra Robertem Kaliňákem, s nímž ho spojuje záliba v motocyklech. Už v roce 2011 zveřejnil server pluska.sk fotografii z oslav Kaliňákových čtyřicátin, na níž oba muži spolu s dalšími pózují za motocyklem. Kaliňák minulý týden ohlásil rezignaci, a vyhověl tak tlaku opozice i části koalice a veřejnosti.

Prezident má prý také výhrady k setrvání Jána Richtera (Smer-SD) na postu ministra sociálních věcí a k návrhu jmenovat poslance Ficovy strany Smer-SD Richarda Rašiho vicepremiérem. 

Opozice uvítala odmítnutí nové vlády

Největší slovenské opoziční strany uvítaly rozhodnutí prezidenta. „Krok pana prezidenta považujeme za výjimečný ve výjimečné situaci. Rozumíme tomu, že odmítl jmenovat vládu, ve které má být nástupcem (ministra vnitra) Roberta Kaliňáka jeho kamarád,“ uvedla nejsilnější opoziční strana Sloboda a solidarita (SaS). 

„Oceňujeme, že pan prezident se důrazně zasazuje o obnovu důvěry lidí ve stát. Mohl sklonit hlavu, ale rozhodl se nadále stát na straně lidí toužících po slušném Slovensku,“ uvedl lídr opozičního protikorupčního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič.

Zpravodaj ČT: Slovensku by také mohl vládnout kabinet v demisi

„Pokud by Smer odmítl požadavky prezidenta, tak je možné očekávat, že by hlava státu následně jmenovala úřednickou vládu, která by si šla pro důvěru do parlamentu a pokud by ji nezískala, což je pravděpodobné v tomto složení, tak by také vládla v demisi s omezenou působností,“ uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé. 

Současná vládní krize na Slovensku vznikla po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky před třemi týdny. Následovala řada demonstrací. Dosavadní premiér Robert Fico minulý týden podal demisi. Od prezidenta Andreje Kisky požadoval, aby respektoval stávající koalici. 

V souladu se slovenskou ústavou je na rozhodnutí hlavy státu, koho jmenuje premiérem. Podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh premiéra je pak prezident povinen jmenovat členy kabinetu. Pellegrini zatím novým premiérem jmenován nebyl.

Demonstrace budou pokračovat

Organizátoři předešlých demonstrací ohlásili, že protesty budou pokračovat i tento pátek, například na bratislavském náměstí SNP od 17:00. Od požadavku předčasných voleb ale demonstranti ustoupili, jak uvedl ve vysílání ČT24 slovenský politolog Samuel Abrahám.

Kiska odpoledne přijal občanské aktivisty, kteří stojí za zmiňovanými demonstracemi, a poděkoval jim. „Chci jim poděkovat. Celý svět se díval na to, že na Slovensku byly pochody,
které byly největší od roku 1989. Pochody byly slušné a ukázali jsme, že Slovensko je slušnou zemí. Za to patří uznání (těmto) mladým lidem,“ řekl Kiska po schůzce s organizátory demonstrací.