Zemřel duchovní poradce 12 amerických prezidentů Billy Graham

Horizont ČT24: Zemřel legendární evangelík Billy Graham (zdroj: ČT24)

Naslouchal a radil už americkému prezidentovi Harrymu Trumanovi, ale i Baracku Obamovi. Baptistický kazatel a duchovní poradce hlav Spojených států amerických, Billy Graham, zemřel ve věku 99 let. V roce 1982 navštívil komunistické Československo, dokonce tehdy kázal v Praze, Brně i Bratislavě.

Billy Graham podle zpráv svého mluvčího Jeremyho Bluma skonal ráno místního času ve svém domě v Montreatu v Severní Karolíně.

Graham patřil k jednomu z nejvlivnějších protestantských kazatelů 20. století. V minulosti pořádal masová duchovní setkání a vedl také náboženské pořady v televizi či rozhlase. Politika mu byla víc než blízká. Dveře oválné pracovny se mu poprvé otevřely za Harryho Trumana a od té doby se sešel s každým prezidentem až do Baracka Obamy.

„Veliký Billy Graham je mrtev. Neexistuje nikdo jako on! Bude chybět křesťanům i všem náboženstvím. Byl to výjimečný člověk,“ napsal americký prezident Donald Trump na Twitteru v reakci na Grahamův skon.

V odkazu Billyho Grahama a v jeho práci už dlouho pokračuje Evangelizační asociace Billyho Grahama. Její kaplani často nekážou, ale od 11. září 2001 často jen naslouchají pozůstalým obětí útoků, stejně jako například po loňských útocích v Las Vegas.

„Velmi pomáhá, když lidi ventilují své pocity, když je ze sebe dostanou, mluví o nich tím správným způsobem, tedy ne příliš hloubat, procházet si to znovu nebo si to v hlavě probírat stále dokola,“ vysvětluje kaplan a manažer Evangelizační asociace Billyho Grahama Jeff Naber.

Kazatel Billy Graham
Zdroj: Globe Photos/ČTK/ZUMA

Graham na svých cestách zavítal i do komunistického Československa

Graham podnikl několik stovek misijních cest a po celém světě osobně či prostřednictvím satelitních přenosů promluvil k více než 210 milionům lidí, uvedla agentura AP. Své kazatelské cesty zakončil v roce 2005 v New Yorku.

Během misijní činnosti navštívil i někdejších východní blok včetně Sovětského svazu, Polska, Rumunska a také Československa. O jeho kázání v Československu vyšla v roce 1987 kniha s názvem Volání na cestu pokoje – Billy Graham v Československu. Zvukový záznam kázání s překladem je dostupný na webu Grahamovy asociace. Kazatel v Československu v rámci snah o jaderné odzbrojení vyzval k zachování života a vyvarování se války.