Za čistší ovzduší. Pět německých měst nabídne cestujícím MHD zdarma

Horizont ČT24: Pětice německých měst nabídne dopravu zdarma (zdroj: ČT24)

Německá vláda se v pěti městech s nejhorším znečištěním vzduchu chystá na zkoušku zavést bezplatnou hromadnou dopravu. Pokud se projekt osvědčí, mohl by se rozšířit po celé zemi. Berlín tak reaguje na kritiku Evropské komise, podle níž neplní limity pro emise oxidů dusíku. Právní kroky kvůli špatnému ovzduší hrozí i Česku.

Průmyslová centra na západě Německa trápí prach, výfukové plyny i další škodlivé látky ve vzduchu. A času na řešení ubývá. „I s ohledem na Evropskou komisi se můžeme posunout, jedině pokud pro dvacítku měst, která nesplňují limit 40 mikrogramů a mají jich přes 50, vymyslíme velmi specifická opatření,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Německo věří, že bezplatná veřejná doprava by mohla městům ulevit a uspokojit i Brusel. Ještě letos má fungovat v pěti městech včetně bývalé metropole Bonnu nebo Mannheimu. Doplní ji také nízkoemisní zóny nebo podpora elektromobilů.

„Když člověk bydlí u čtyřproudové silnice, musí v podstatě každý týden mýt okna a vodu má naprosto černou. Já osobně mám známé, kteří bydlí v takovém bytě od narození a ty děti trpí astmatem,“ říká český zaměstnanec IT v Mannheimu Dominik Skalník.

Většina dopravních podniků v Německu patří přímo městům. Zatím není jasné, kolik jim vláda na provoz přispěje. Potíže jsou i s nedostatkem záchytných parkovišť pro ty, kteří za prací dojíždějí.

Unijní limity nesplňuje devět zemí, mezi jinými ani Česko. Eurokomisař pro životní prostředí chtěl od vlád na konci ledna slyšet, jaká opatření chystají. Ministři ho ale neohromili a Unie hrozí, že státy postaví před soud. „400 tisíc lidí každý rok předčasně umírá kvůli tomu, že ohromně selháváme v řešení tohoto problému,“ řekl eurokomisař Carmenu Vella.

Vydáno pod