Vietnamský exmanažer unesený z Německa dostal v Hanoji doživotí

Někdejší vietnamský poslanec a manažer státní firmy Trinh Xuan Thanh, kterého loni v létě unesli vietnamští agenti z Berlína, byl ve vlasti odsouzen k doživotnímu vězení. Hanojský soud ve stejném procesu poslal na třináct let za mříže i bývalého člena nejužšího vedení vládnoucí komunistické strany Dinh La Thanga. Oba byli součástí skupiny více než dvou desítek obžalovaných ze zpronevěr stamilionů dolarů ve státní ropné a plynárenské společnosti PetroVietnam.

Trinh Xuan Thanh byl odsouzen „ke čtrnácti letům za špatné hospodaření a na doživotí za zpronevěry“, uvedla vietnamská média.

Dvaapadesátiletý bývalý manažer PetroVietnamu a komunistický poslanec Trinh Xuan Thanh žádal v Německu o azyl. Podle Berlína byl ale loni na konci července za bílého dne unesen v centru metropole. Únosci k činu použili v Praze pronajatou dodávku, do které Thanha za bílého dne násilím posadili. Vůz si pronajal Vietnamec s trvalým pobytem v České republice. Česko tohoto muže koncem loňského srpna vydalo do Německa k trestnímu stíhání.

Samotná Hanoj tvrdila, že se vlivný byznysmen vydal vietnamským úřadům sám. Spolu s ním skončil před soudem i představitel vládní elity Dinh La Thang. Bezpečnostní složky ho zatkly minulý měsíc a podle agentury Reuters jde po desetiletích o prvního člena mocného politbyra, který v zemi stanul před soudem. Šestapadesátiletý muž vedl ropnou a plynárenskou firmu PetroVietnam v letech 2009 až 2011. Loni v květnu jej komunistická strana vyloučila z 19členného politbyra.