Turecká armáda bombarduje pozice syrských Kurdů. Zahájila i pozemní operaci

Turecká armáda zahájila v severosyrském Afrínu, který ovládají kurdské milice YPG, pozemní operaci. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko začalo Afrín ze svého území ostřelovat v pátek a pokračovalo v tom do sobotního rána. Ankara operaci zdůvodňuje mimo jiné snahou zabezpečit turecké hranice. Arabsko-kurdské milice varují, že operace posílí teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Postup Turecka otevřel v syrské občanské válce novou frontu, uvedla agentura Reuters.

Při sobotních náletech tureckých sil zahynulo šest civilistů a tři bojovníci, uvedl mluvčí kurdských milic YPG Birusk Hasaka.

Současná ofenziva začala v pátek, kdy Turecko ze svého území zahájilo ostřelování Afrínu. V ostřelování armáda pokračovala dnes ráno a následně oznámila, že zasáhla pozice kurdské Strany demokratické unie (PYD), její ozbrojené složky YPG a Strany kurdských pracujících (PKK). YPG, které jsou ozbrojenou složkou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), se podílely na boji proti islámským radikálům a mají za sebou podporu koalice, jíž velí Spojené státy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v uplynulých dnech několikrát syrské Kurdy varoval, že proti nim spolu se syrskými povstalci spřízněnými s Ankarou vojensky zasáhne. Nejnovější ostřelování bylo podle turecké armády v sebeobraně. 

Turecká armáda zahájila pozemní operaci na kurdské území (zdroj: ČT24)

Ofenziva nahraje Islámskému státu

Arabsko-kurdská koalice SDF podporovaná Spojenými státy ale v reakci na turecké manévry uvedla, že operace může „vdechnout nový život Islámskému státu“, který už v Sýrii přišel o drtivou většinu území. Kurdové podle ní nebudou mít jinou možnost, než se tureckým útokům bránit.

V reakci na dění v Afrínu vyzvala ve společném prohlášení skupina prominentních akademiků lídry Ruska, Spojených států a Íránu, aby Turecku v útocích na YPG zabránili.

Tureckou ofenzivu v Afrínu akademici označili za „evidentní projev agrese v regionu, kde je mír a jehož řízení následuje demokratické principy“. Spojené státy mají morální povinnost postavit se za kurdský lid, který výrazně pomohl v boji proti IS, pokračovali akademici. Prohlášení podepsal například politický aktivista a spisovatel Noam Chomsky.

Erdogan hrozí i útokem na Manbidž

V pátek turecký ministr obrany Nurettin Canikli potvrdil, že operace v Afrínu byla zahájena. Vojenská operace v oblasti není podle analytiků možná bez souhlasu Ruska, které má kladný vztah k YPG a má také v regionu mnoho vojáků.

Canikli již dříve oznámil, že Ankara vojenskou operaci konzultuje s Moskvou. Ve čtvrtek odjeli jednat do Moskvy náčelník generálního štábu turecké armády a velitel tajných služeb.

Turecký prezident v uplynulých dnech několikrát syrské Kurdy varoval, že proti nim spolu se syrskými povstalci spřízněnými s Ankarou vojensky zasáhne. Nejnovější ostřelování podle turecké armády bylo v sebeobraně.

Prezident Erdogan pohrozil kromě operace proti Afrínu i útokem na Manbidž se slovy, že „vyčistí“ oblasti u své hranice od teroristů. Obě místa leží na severu syrské provincie Aleppo. Syrští Kurdové už se obrátili na světové společenství s výzvou, aby ofenzivě zabránilo.