Turecká armáda zahájila útok na syrský Afrín, který kontrolují Kurdové

Turecká armáda začala ze svého území ostřelovat severosyrskou oblast Afrín ovládanou Kurdy. Začátek útoku potvrdily syrské i turecké zdroje. Jde o avizovanou ofenzivu, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento týden řekl, že jeho země zahájí útok během několika dní. Podle Turecka kurdské skupiny, které oblast Afrínu kontrolují, patří k teroristickým organizacím a Ankara si nepřeje, aby operovaly v blízkosti jeho hranice.

Turecký ministr obrany Nurettin Canikli oznámil, že turecká operace proti oblasti Afrín byla zahájena přeshraniční palbou. Na syrské území podle něj turečtí vojáci nevstoupili.

Podle mluvčího kurdských milic YPG střílí turecká armáda od půlnoci z tureckého území na kurdské vesnice. Útoky podle něj pokračovaly i ráno a na vesnice bylo vypáleno až 70 střel. Milice hodlají palbu opětovat.

Canikli televizi Haber sdělil, že Ankara vojenskou operaci konzultuje s Moskvou. Turecko prý musí ze severu Sýrie „odstranit“ teroristy. Rusko je spojencem syrské vlády a do Moskvy ve čtvrtek odjeli jednat náčelník generálního štábu turecké armády a velitel tajných služeb.

Kurdští bojovníci z YPG
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Turecko chce oblast „vyčistit“ od teroristů

Turecko o plánech na ofenzivu hovořilo několik dní. Milice YPG, které jsou ozbrojenou složkou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), se podílely na boji proti islámským radikálům a mají za sebou podporu koalice, jíž velí USA.

Turecko ale jak milice, tak PYD považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara označuje za teroristickou.

Kurdové z PYD se tento týden obrátili na světové společenství s výzvou, aby turecké ofenzivě zabránilo. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko „vyčistí“ oblasti u své hranice od teroristů, a kromě operace proti Afrínu pohrozil i útokem na Manbidž. Obě místa leží na severu syrské provincie Aleppo.

Ministerstvo zahraničí Spojených států Ankaru dříve vyzvalo, aby v Afrínu nepodnikala žádné vojenské manévry a soustředila se spíše na boj proti zbývajícím bojovníkům teroristické organizace Islámský stát (IS).