Přísně proti šíření nenávisti. Sociálním sítím v Německu hrozí horentní pokuty

Velkým sociálním sítím v Německu hrozí od nového roku pokuta až 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun), pokud bezodkladně po upozornění nesmažou nenávistné komentáře či pomluvy. Příslušný zákon, který má mimo jiné zabránit podněcování k nenávisti na sociálních sítích, schválil německý parlament loni v létě. Kritici se obávají, že norma ohrozí svobodu slova.

Nová legislativa ukládá komerčním sociálním sítím s více než dvěma miliony registrovaných uživatelů, aby mazaly nelegální obsah ze svých serverů. Po upozornění od úřadů musí provozovatel stížnost okamžitě přezkoumat a protiprávní příspěvek do 24 hodin smazat. V nejasných případech na to má sedm dní, tuto lhůtu ale lze překročit pouze ve výjimečných případech daných zákonem.

Německé ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že zveřejní na svých stránkách formuláře, které budou moci lidé využít k hlášení příspěvků ze sítí, jež zákon porušují.

Facebook vyšle do boje s nenávistí stovky lidí

Norma se týká zejména sítí Facebook, Twitter či YouTube, ale nikoli například e-mailových a messengerových služeb. Zákon rovněž neplatí pro odborné portály, on-line hry či prodejní servery.

Zástupci Facebooku už oznámili, že v Německu vytvořili speciální tým, který má několik stovek lidí. Bude sledovat příspěvky, které by mohly zákon porušovat. 

Podnikům hrozí až miliardová pokuta

Firmám, které pravidla poruší, hrozí pokuta až pět milionů eur (130 milionů korun) pro osobu zodpovědnou za vyřizování stížností na protiprávní obsah a pokuta až 50 milionů eur (více než miliarda korun) pro celý podnik. Každá sociální síť, ať je její sídlo v jakékoli zemi, bude muset mít v Německu zodpovědnou osobu, na niž se bude možné obrátit.

Kritici se obávají, že norma povede k přehnanému mazání příspěvků na sociálních sítích a ohrozí svobodu slova.