Navalnyj u soudu neuspěl. Mezi kandidáty na ruského prezidenta nebude

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj nemůže kandidovat v prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Ruský nejvyšší soud zamítl odvolání opozičního lídra Alexeje Navalného proti verdiktu volební komise, která mu zakázala kandidovat v ruských prezidentských volbách. Obhájce Navalného uvedl, že se proti rozsudku odvolá a obrátí se i na Evropský soud pro lidská práva, informovala agentura Interfax.

V pondělí volební komise odmítla Navalného registrovat jako kandidáta v prezidentských volbách v roce 2018 skoro jednohlasně. „Čin, z něhož byl Alexej Anatolijevič obviněn, je vážný a vylučuje, aby se člověk, který něco podobného spáchal, ucházel o post ruského prezidenta,“ uvedl člen komise Boris Jebzejev.

Navalnyj byl totiž letos v květnu pravomocně odsouzen na pět let podmínečně za okradení lesnického podniku Kirovles. Vinu ale odmítá a soudní proces považuje za politicky motivovaný. Rozhodnutí komise pak podle Navalného odláká od účasti na volbách a tím i na politickém systému miliony lidí.

S postojem komise ohledně prezidentské kandidatury se ale ztotožnil i nejvyšší soud, na který se opoziční politik obrátil. Navalný se s tím nechce smířit. Jeho obhájce Ivan Ždanov oznámil, že se proti rozhodnutí soudu odvolají a obrátit se hodlají i na Evropský soud pro lidská práva. Státní instituce podle něj porušily Navalného práva, která jsou zakotvena v článcích Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod včetně práva na spravedlivý proces.

„Věděli jsme, že rozhodnutí bude rozhodnutím politickým. Přesto ale hodláme využít všech odvolacích prostředků,“ uvedl Ždanov. Rozsudek se podle něj dal očekávat. Navalnyj se soudního řízení z tohoto důvodu osobně nezúčastnil, dodal obhájce.

Navalnyj vyzval k bojkotu voleb

Už krátce po rozhodnutí komise Navalnyj vyzval k bojkotu voleb, které jsou podle něj fraškou, které se smí zúčastnit jen prezident Putin a kandidáti, které si sám vybral.

„Využijeme síť, kterou jsme vytvořili po celé zemi, abychom přesvědčili naše občany k neúčasti ve volbách a k jejich aktivnímu bojkotu. Přitom budeme monitorovat každou volební stanici, a nedovolíme, aby režim zmanipuloval údaje o volební účasti, protože ta je totiž pro něj jediným cílem. Myslí si, že mají vítězství v kapse,“ řekl Navalnyj.

Vladimir Putin se o nejvyšší úřad uchází počtvrté. V průzkumech mu vyjadřuje podporu přes 80 procent dotázaných a očekává se, že hladce vyhraje, a setrvá tak v čele země dalších šest let.

Navalnyj se jevil nejvážnějším vyzyvatelem, jakému Putin dosud čelil. Jedenačtyřicetiletý bloger se stal výrazným opozičním lídrem díky kritice korupce v nejvyšších patrech politiky a organizováním demonstrací. Letos v březnu svolal demonstrace proti korupci, kterých se po celém Rusku účastnilo na 60 tisíc lidí.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin