Vládnoucí populisté v Římě terčem posměchu. Městu pořídili umírající vánoční strom

Vánoční strom v Římě je symbolem svátečního období, tentokrát se ale kvůli němu stalo vedení metropole terčem kritiky. Strom totiž každý den víc chřadne, chybí mu větve a opadává jehličí. Od zklamaných Římanů dostal přezdívku „Lo Spelacchio“ (opelichaný). V Římě vládne populistické Hnutí pěti hvězd, které chce v jarních volbách usilovat o mandát na národní úrovni.

Hubený strom měří 21 metrů a už je možná „mrtvý“, píše britský Telegraph. Jeho špatný stav měly zamaskovat obří stříbrné koule, což se zjevně nepodařilo.

Pro Římany se stal symbolem chaotické vlády Hnutí pěti hvězd v čele se starostkou Virginií Raggiovou, která se funkce ujala loni a čelí kritice, že nedokáže adekvátně reagovat na problémy města, od neodvezených odpadků přes dopravní prostředky postříkané spreji až po vznícené autobusy.

Vánoční strom v Římě
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Strom na náměstí Piazza Venezia dokonce dostává vlastní vánoční přání, v nichž ji lidí označují třeba za „oběť apatie a Nera“ v odkazu na římského císaře, který hrál na lyru, když bylo město v plamenech.

Strom je nyní předmětem oficiálního vyšetřování. Spotřebitelská společnost Codacons se obrátila na soud s tvrzením, že radnice takto pouze plýtvá veřejnými prostředky.

Vánoční strom v Římě
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Zatím se ukázalo, že firma, která přepravovala strom z hor na severu země, neprošla výběrovým řízením a navíc za svou práci dostala v přepočtu přes 1,2 milionu korun, což je oproti loňskému roku trojnásobek.

To letošní vánoční strom ve Vatikánu s římským stromem ostře kontrastuje – je košatý a měří přes třicet metrů. Po dvaceti letech ho věnovali Vatikánu Poláci. Tradici zahájil před lety papež Jan Pavel II. Letos jej vyzdobili dětští pacienti z několika nemocnic.