U Seattlu vykolejil vlak, vagony se zřítily na dálnici. Několik mrtvých

Nedaleko Seattlu na západě USA vykolejil osobní vlak. Část soupravy se pak z železničního mostu zřítila na dálnici. Podle agentury AP zemřelo nejméně šest lidí. Do nemocnice bylo transportováno 77 zraněných. Příčina neštěstí zatím není známa, podle předběžného vyšetřování vlak zřejmě narazil do překážky na trati.

Nehoda se stala ve státě Washington u města DuPont, které leží asi 60 kilometrů jižně od Seattlu. Z nově zveřejněných fotografií je patrné, že se na dálnici I-5 zřítilo několik vagonů, nejméně jeden z nich dopadl na střechu, další dva vozy z mostu zůstaly viset střechou nahoru.

„Několik vozidel na I-5 narazilo do vykolejených vagonů Amtraku. Vícero motoristů utrpělo zranění, z aut ale žádní mrtví hlášeni nejsou,“ uvedl úřad místního šerifa. Ke zveřejněným fotografiím z místa nehody úřad poznamenal, že jsou srdcervoucí.

Stanice Fox News uvedla, že vykolejený spoj byl na své první cestě po změně jízdního řádu související s přeložkou trati, jejímž cílem je zrychlit spojení ze Seattlu směrem na jih. Poprvé bylo pro cestující otevřeno také nové nádraží ve městě Tacoma, které je součástí projektu nového železničního spojení. Právě v úseku mezi DuPontem a Tacomou se nehoda stala.

Nejmenovaný činitel, který je obeznámen s podrobnostmi nehody, podle AP sdělil, že vykolejený vlak jel vůbec poprvé po nových kolejích, proto je nepravděpodobné, že by nehoda souvisela se špatným stavem trati. 

„Nevím, co se přesně stalo,“ citovala agentura Chrise Karnese, který vykolejeným vlakem cestoval. „Jediným vozem, který zůstal na kolejích, byla zadní lokomotiva. Několik vagonů visí z mostu,“ uvedl Karnes, který z nehody vyvázl bez zranění.

Trump hodlá investovat do infrastruktury

Prezident Donald Trump k nehodě uvedl, že se ukazuje nutnost investic do americké infrastruktury, které navrhuje. „Sedm bilionů dolarů bylo utraceno na Blízkém Východě, zatímco naše silnice, mosty a železnice se rozpadají! Ale už ne dlouho!“ vzkázal s tím, že již brzy představí plán rozvoje infrastruktury.