Stoltenberg zůstane tajemníkem NATO do roku 2020. Shodly se na tom členské státy

Jens Stoltenberg bude generálním tajemníkem NATO ještě téměř tři roky. Členské země se dohodly, že bývalému norskému premiérovi prodlouží mandát až do 30. září 2020. Stoltenberg působí jako hlavní představitel Severoatlantické aliance od 1. října 2014.

„Spojenci blahopřejí generálnímu tajemníkovi a mají plnou důvěru v jeho schopnost pokračovat v jeho oddané činnosti při prosazování adaptace NATO bezpečnostním výzvám 21. století,“ uvedla Severoatlantická rada.

Minulý týden jeho setrvání ve funkci podpořila vláda Německa, podle níž norský státník „odvedl výbornou práci při modernizaci NATO a přizpůsobení jejích struktur změněné bezpečnostní situaci“.

Stoltenberg se narodil 16. března 1959 v Oslu. Vystudoval ekonomiku na Univerzitě v Oslu. Pochází ze známé politické rodiny, otec Thorvald byl ministrem zahraničí a vyjednávačem OSN pro Bosnu; teta Marianne Heibergová se účastnila rozhovorů, které dláždily cestu historické mírové dohodě mezi Palestinou a Izraelem v roce 1993.

Za studií na vysoké škole v roce 1973 rozbíjel okna na americké ambasádě v Oslu na protest proti bombardování vietnamského Hai Phongu. Poté v řadách mladých sociálních demokratů vášnivě protestoval proti NATO a tehdejším Evropským společenstvím, což jsou instituce, které později začal sám prosazovat.

Vydáno pod