Ztracená argentinská ponorka byla za hranicí životnosti. Posádce už může docházet vzduch

Ponorka ARA San Juan, kterou pohřešuje argentinské námořnictvo, byla ve špatném technickém stavu. Podle australských expertů byla za hranicí životnosti, napsal web americké televize CNN. Na palubě stroje je 44 lidí, v nejhorším případě by jim už v těchto dnech mohl docházet kyslík, vyplývá z informací argentinského námořnictva.

Ponorka San Juan je stará diesel-elektrická ponorka postavená v Německu v polovině osmdesátých let. Přibližně před pěti lety byla rekonstruována a dostala mimo jiné nové motory, uvedl Euan Graham z Lowy Institute for International Policy v Sydney.

Trup sice pochází už z roku 1985, ale právě díky rekonstrukci by „nemělo docházet ke katastrofickým ztrátám elektrické energie“, řekl CNN Graham. Podle Petera Laytona z australské Griffith University má ale ponorka životnost kolem třiceti let, a tuto lhůtu už tedy překročila.

„Pokud je neporušená, může vydržet tlak v hloubkách kolem 500 až 600 metrů,“ doplnil Layton s tím, že jestliže se ponorka nachází v argentinském kontinentálním šelfu, patrně není tak hluboko. V případě, že by se ale ztratila v oblasti dále v Atlantickém oceánu, dostala by se pravděpodobně do větších hloubek, než je schopna vydržet.

„Ponorka je schopná za normálních okolností vydržet v provozu devadesát dní bez cizí pomoci, má na tu dobu dostatečné zásoby paliva i vody a je schopná dobíjet baterie i doplňovat vzduch,“ uvedl mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi. V případě, že jen pluje na hladině a má otevřený poklop, bude mít posádka aktuálně dostatek jídla na třicet dní, dodal.

Pokud je ale ponořená a nemůže vysunout trubici, aby doplnila vzduch, mohou jeho zásoby vystačit jen na zhruba sedm dní. Když přitom ponorka posledně kontaktovala námořnictvo, což bylo minulou středu, byla pod vodou, uzavřel Balbi.