Den „D“, hodina „H“. Britové opustí Unii o půlnoci 29. března 2019

Nové ultimátum pro Velkou Británii. Jednání o brexitu váznou (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová stanovila přesné datum i hodinu, kdy Velká Británie opustí Evropskou unii. Pokud bude návrh schválen, stane se tak o půlnoci 29. března 2019. Zákon posoudí příští týden poslanci, Mayová varovala před pokusy tento plán zhatit.

Britská premiérka chce umlčet některé stoupence brexitu, kteří varují, že země nakonec osmadvacítku ani nemusí opustit. Datum odchodu hodlá dostat na přední stranu příslušného zákona.

„Nenechme nikoho na pochybách, co se týká našeho odhodlání, brexit se už děje,“ napsala Mayová pro list Daily Telegraph. „Na titulní straně tohoto historického právního předpisu bude černé na bílém: Spojené království opustí EU o půlnoci 29. března 2019,“ zdůraznila premiérka. Čas byl vyvozen z článku 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU.

Domnívám se, že to není možné stihnout. Kdyby aspoň došlo k dohodě o první kapitole, tak bude možné rozjet druhé jednání o obchodních vztazích, což je velice důležité pro britské podniky, které žádají vyjasnění. Ukazuje se, že pro Británii by byl tvrdý odchod z Unie absolutní hospodářskou katastrofou.
Jan Jůn
publicista
  • 1. Každý členský stát se v souladu se svými ústavními předpisy může rozhodnout z Unie vystoupit.
  • 2. Členský stát, který se rozhodne vystoupit, oznámí svůj záměr Evropské radě. S ohledem na pokyny Evropské rady Unie sjedná a uzavře s tímto státem dohodu o podmínkách jeho vystoupení, s přihlédnutím k rámci jeho budoucích vztahů s Unií. Tato dohoda se sjednává v souladu s článkem 218 odstavce 3 Smlouvy o fungování Evropské unie. Jménem Unie ji uzavře Rada, která rozhoduje kvalifikovanou většinou po obdržení souhlasu Evropského parlamentu.

    3. Smlouvy přestávají být pro dotyčný stát použitelné dnem vstupu dohody o vystoupení v platnost nebo, nedojde-li k tomu, dva roky po oznámení podle odstavce 2, nerozhodne-li Evropská rada jednomyslně po dohodě s dotyčným členským státem o prodloužení této lhůty.

    4. Pro účely odstavců 2 a 3 se člen Evropské rady nebo Rady, který zastupuje vystupující členský stát, nepodílí na jednáních ani rozhodnutích Evropské rady nebo Rady, která se jej týkají. Kvalifikovaná většina je vymezena v souladu s článkem 238 odstavce 3 písmeno b) Smlouvy o fungování Evropské unie.

    5. Pokud stát, který z Unie vystoupil, požádá o nové přistoupení, podléhá tato žádost postupu podle článku 49.

Zákon už prošel druhým čtením, někteří poslanci teď žádají úpravy – návrhů přišly asi tři stovky. Mayová ale před snahou obstruovat varovala s tím, že britský lid si přeje, aby politici hlavně společně zajistili dobrou brexitovou dohodu. „Vláda nebude tolerovat snahy proces zpomalit nebo dokonce zastavit,“ upozornila šéfka britského kabinetu.

V Bruselu mezitím začalo další kolo rozhovorů o brexitu. Zatím se obě strany nedohodly na žádném z klíčových bodů první fáze jednání. „Situace vypadá velmi chmurně. Navíc došlo k problémům ve vládě, odvolání dvou ministrů. Premiérka Mayová je pod obrovským tlakem brexitářů,“ upozornil ve vysílání ČT24 publicista Jan Jůn.

„Ohlasy před jednáním jsou spíše skeptické, zásadní průlom ještě zaručený není,“ uvedl pak v ČT analytik Kryštof Kruliš z Asociace pro mezinárodní otázky.

Britská strana by měla v rámci jednání o brexitu do dvou týdnů poskytnout dostatečná vyjasnění svých pozic, především v otázce vyrovnání svých finančních závazků, řekl po jednání unijní vyjednavač Michel Barnier.

Londýn dal najevo, že hodlá své finanční závazky plynoucí ze členství dodržet. Otazníky ale dál panují například kolem dlouhodobých závazků přesahujících rok 2020, například společných záruk za nejrůznější půjčky.

Tvrdý oříšek? Třeba otázka severoirské hranice

Británie by ráda viděla větší ústupky od EU třeba v otázce vzájemného  uznávání profesních kvalifikací. U konce nejsou ani vyjednávání o široké oblasti týkající se ochrany práv občanů zemí Unie v Británii po brexitu či rozhovory o budoucím uspořádání mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Z uniklého dokumentu z jednání diplomatů EU vyplynulo, že Brusel asi bude žádat, aby se Severní Irsko po odchodu z EU řídilo pravidly celní unie a jednotného trhu, pokud chce předejít zavedení hraničních kontrol.

Jak Británie, tak EU daly najevo, že chtějí zajistit, aby brexit nenarušil mírovou dohodu z roku 1998, případně aby nevedl k obnovení „tvrdé“ hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Rozhodnout o zahájení dalšího kola jednání – tentokrát o obchodních vztazích – mají členské země už na prosincovém summitu. Pokud by se klíčové otázky do té doby nepodařilo vyřešit, proces se zdrží do březnového summitu 2018.

Harmonogram vystoupení Velké Británie z EU
Zdroj: ČT24