Australští domorodci vyhráli boj o posvátnou horu Uluru, turisté budou mít od roku 2019 utrum

Ikonická hora Uluru (Ayersova skála) ve střední Austrálii bude od roku 2019 nepřístupná pro turisty. Desítky let o to usilovali domorodí Austrálci, pro něž je pískovcový masiv posvátné místo.

Horizont ČT24: Zákaz vstupu turistů na horu Urulu (zdroj: ČT24)

Dvanáctičlenná rada národního parku Uluru-Kata Tjuta rozhodla o uzavření lezecké stezky pro turisty jednomyslně. Zákaz začne platit od 26. října 2019, tedy přesně 34 let od doby, kdy byly park a potažmo i hora Uluru předány domorodým obyvatelům.

Návštěvníky žádá cedule u začátku stezky, aby respektovali místní právo. „Je to místo mimořádného významu, žádné hřiště nebo zábavní park, jako je Disneyland,“ řekl předseda rady Sammy Wilson, který je sám členem kmene Uluru. „Když cestuji do jiné země a je tam posvátné místo, tak tam nevstupuji, respektuji to,“ zdůraznil.

Monolit, který dostal své jméno po vačnatci vombatovi, figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO. 348 metrů vysoký masiv je pověstný tím, jak v závislosti na slunečním světle mění barvu od oranžové přes jantarovou až po karmínovou.

250 tisíc návštěvníků ročně

Každý rok jej navzdory odlehlé poloze v polopoušti nedaleko města Alice Springs v centrální části kontinentu navštíví kolem 250 tisíc turistů. Nejčastěji se po lezecké stezce vydávají Australané a Japonci.

Od 50. let minulého století zemřelo při výstupu nejméně 35 lidí, poslední z nich v roce 2010. Stezka na vrchol je už nyní 77 procent času uzavřená kvůli počasí, nebo z kulturních důvodů. Jen 16 procent návštěvníků se během let 2011 až 2015 vydalo na vrchol masivu, ukazují data.

Vydáno pod