Slovenská policie vyslýchala exministra Ruska. Podezírá ho z objednávky vraždy

Slovenská policie začátkem týdne zadržela bývalého spolumajitele soukromé televize Markíza a exministra hospodářství v Dzurindově vládě Pavola Ruska. V pondělí i v úterý jej vyslýchala. Podezírá ho, že si před dvaceti lety v podsvětí objednal vraždu své televizní spolupodílnice Sylvie Volzové. Napsal to slovenský list Sme. Vražda se nakonec neuskutečnila, Volzová teď žije v Německu.

Policie vyšetřování podle listu zahájila na základě oznámení Mikuláše Černáka, který byl dříve označován za jednoho z čelných představitelů mafie na Slovensku a který si v současnosti odpykává doživotí za různé jiné vraždy.

Slovenská policie na sociální síti uvedla, že vyšetřovatel jejího elitního útvaru – Národní kriminální agentury (NAKA) – obvinil v souvislosti s vyšetřováním přípravy vraždy čtyři osoby a že příslušníci NAKA zadrželi obviněnou osobu Pavola R. Podle Sme jsou mezi obviněnými také mafiánský boss Černák a další známé postavy slovenského podsvětí.

Vražda za dvacet milionů

Rusko, který byl v letech 2003 a 2005 ministrem hospodářství ve středopravicové vládě Mikuláše Dzurindy, spolu s Volzovou ve druhé polovině devadesátých let stejným dílem vlastnil společnost, která provozovala Markízu – nejsilnější komerční televizi na Slovensku. Tu později, stejně jako tuzemskou Novu, ovládla mediální skupina CME.

Podle Sme Černák uvedl, že se na něj Rusko před rovnými dvaceti lety obrátil s požadavkem na likvidaci Volzové, s níž měl ve vedení televize spory. Za odstranění nepohodlné spolupracovnice měl vlivný hráč slovenského politického i společenského života nabídnout odměnu ve výši dvaceti milionů slovenských korun a složil půlmilionovou zálohu.

Plánovaný únos Volzové, její donucení převést podíl ve firmě a její následnou likvidaci podle listu překazilo zatčení Černáka na konci roku 1997. Volzová při výpovědi na policii potvrdila, že ve zmiňované době měla obavy o svou bezpečnost a že ji sledovali neznámí lidé.

Černák v minulosti uvedl, že je připraven vypovídat o vraždách, do kterých byl zapleten. Díky spolupráci s policií by totiž mohl po odpykání pětadvaceti let ve vězení dosáhnout podmínečného propuštění na svobodu.