Na letišti v Kuala Lumpuru proběhla rekonstrukce vraždy Kim Čong-nama

Horizont ČT24: Rekonstrukce vraždy Kim Čong-nama (zdroj: ČT24)

Malajsijská justice dál zjišťuje, kdo zosnoval vraždu Kim Čong-nama, nevlastního bratra vůdce Severní Koreje. Dvě obviněné ženy v ostře sledovaném procesu už třetí týden vinu odmítají. Nyní se vrátily na letiště v Kuala Lumpuru, kde podle obžaloby použily bojovou chemickou látku VX, k rekonstrukci události.

V poutech, neprůstřelných vestách a s dvěma stovkami těžkooděnců v zádech se dvě ženy obviněné z vraždy Kim Čong-nama vrátily na místo činu – letiště v malajsijském Kuala Lumpuru.

„Projdeme tu deset až patnáct míst. Je to na tři, tři a půl hodiny,“ odhadoval žalobce Muhammad Iskandar Ahmad. Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huongová nesly rekonstrukci těžce. Část z ní kvůli tomu musely absolvovat v kolečkových křeslech.

Obviněné absolvovaly část rekonstrukce v kolečkových křeslech
Zdroj: Reuters

Byla to léčka, tvrdí obviněné

Ani jedna svou účast v akci, po které se Kim Čong-nam zhroutil, nepopírá. Obě ale svorně tvrdí, že se domnívaly, že účinkují v televizní reality show a rozprašují pouze vodu.

Chemik ovšem během soudního líčení oznámil, že vedlejší produkt plynu VX objevil na oblečení Indonésanky a že čistou formu bojové látky nalezl na svršku Vietnamky. Stopy smrtící substance byly i na Vietnamčiných nehtech.

Podle obhájců obviněných žen mohlo jít o hru severokorejských agentů, kteří je zneužili. Obvinění ze spoluúčasti jsou i čtyři muži, kteří podle záběrů bezpečnostních kamer letiště se ženami komunikovali. Ze země ale stihli zmizet okamžitě po útoku.

Jižní Korea a Spojené státy věří, že za akcí stojí režim v KLDR. Pchjongjang to ale odmítá.

Rekonstrukce Kimovy vraždy proběhla za nejvyšších bezpečnostních opatření
Zdroj: Reuters
Rekonstrukce Kimovy vraždy proběhla za nejvyšších bezpečnostních opatření
Zdroj: Reuters

Kim Čong–nam žil v dobrovolném exilu v Macau. Domněnku, že by mohl ohrožovat pozici svého mladšího nevlastního bratra Kim Čong-una, většina analytiků odmítá. Jako mnoho věcí v KLDR tak může důvod útoku zůstat neobjasněný.

Oběma ženám hrozí v případě prokázání viny trest smrti.