Katalánská vláda zvažuje vypsání předčasných voleb, chce zabránit omezení autonomie

Aby předešla omezení autonomie ze strany Španělska, zvažuje katalánská vláda vypsání předčasných voleb. Uvedla to separatistická strana CUP podporující menšinový kabinet. Španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá již předtím vedení regionu vzkázal, že pouhé vypsání voleb k vyřešení krize v Katalánsku nestačí a region se musí jasně zříci vyhlášení nezávislosti. Opoziční španělští socialisté však dali najevo, že by v případě vypsání voleb byli proti krokům centrální vlády na omezení katalánské autonomie.

„Regionální volby jsou nástrojem, který zruší výsledky (referenda) z 1. října a rozhodnutí většiny Katalánců,“ řekl katalánský poslanec Carles Riera, podle něhož jeho krajně levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP) s vypsáním voleb nesouhlasí, vládní koalice Společně pro ano (JXSí) se však k tomuto řešení přiklání.

Premiér Carles Puigdemont se dosud stavěl k možnosti vypsat volby odmítavě, v jeho straně však podle médií začaly sílit hlasy, podle nichž volby pomohou uklidnit vyhrocený spor s Madridem.

V pondělí k jejich vypsání vyzvalo i sdružení katalánských podniků, podle něhož by volby ukončily současnou politickou nejistotu, která poškozuje ekonomiku. Nové volby podporují rovněž katalánské unionistické strany.

„Vypsáním voleb všechno nenapravíte,“ prohlásil španělský ministr spravedlnosti v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RNE. S odkazem na deklaraci schválenou před dvěma týdny katalánským parlamentem dodal, že katalánské vedení „musí vyjasnit, zda vyhlásilo nezávislost, nebo ne, musí dodržovat zákony a musí respektovat soudní verdikty“. Catalá zároveň ocenil snahu premiéra Puigdemonta vysvětlit své postoje ve španělském Senátu.

Horní parlamentní komora bude tento pátek schvalovat převzetí pravomocí katalánské vlády Madridem, které podle ministra může separatistické vedení regionu stále ještě odvrátit. Zatím není jisté, zda Puigdemont dorazí ve čtvrtek, kdy bude o uplatnění ústavního článku 155 debatovat senátní komise, či v pátek přímo na plénum před hlasováním. Podle španělské televize RTVE by se s ním v Senátu měl setkat buď premiér Mariano Rajoy, či vicepremiérka Soraya Sáenzová.

„Nemám velká očekávání, že by se odehrálo něco, co se neudálo během posledních měsíců,“ odpověděl Catalá skepticky na otázku, zda se Puigdemont může v Senátu kvůli obavám z převzetí správy Katalánska vzdát jednostranného vyhlášení nezávislosti. 

Mluvčí španělských socialistů, kteří zatím stejně jako liberální strana Ciudadanos omezení katalánské autonomie podporují, řekla, že v případě vypsání předčasných voleb by strana změnila stanovisko, pokud zároveň dojde k „úplnému odmítnutí jednostranné deklarace nezávislosti“. Vládní lidovci mají v Senátu dost hlasů, aby omezení autonomie prosadili sami, hledají však co nejširší podporu ostatních stran.

Katalánské vlajky
Zdroj: Susana Vera/Reuters

O dalším postupu rozhodnou poslanci ve čtvrtek

Katalánské vedení opakuje své výzvy k dialogu s Madridem, nezávislosti se však vzdát nehodlá a Puigdemont dosud neavizoval žádné ústupky, které by mohly odvrátit záměr Madridu převzít klíčové katalánské úřady. Na čtvrtek bylo svoláno mimořádné zasedání katalánského parlamentu, kde hodlají poslanci reagovat na plánovaný krok Madridu a budou řešit i jednostrannou deklaraci nezávislosti.

List La Vanguardia s odkazem na zdroje ze španělské vlády uvedl, že pokud Madrid převezme pravomoci katalánského kabinetu, Puigdemont a další ministři, které chce kvůli nedávnému referendu stíhat španělská prokuratura, sice ztratí své vládní funkce, ale nepřijdou o poslanecké mandáty, s nimiž jim zůstane imunita.

Vydáno pod