Kalifornské požáry již usmrtily jedenáct lidí. „Bylo to peklo jako nikdy dřív,“ říká uprchlá Američanka

V Kalifornii už zemřelo v důsledku lesních požárů nejméně deset lidí. Plameny zničily víc než 1500 domů. Nejhorší situace je v okresech Napa a Sonoma na severu země, v nejznámější vinařské oblasti USA. Požár sužuje i okolí Anaheimu na jihu státu. Úřady nařídily evakuaci desítek tisíc lidí.

Odhaduje se, že před požáry muselo utéct do bezpečí zhruba 20 tisíc lidí. Řada z nich v důsledku požárů utrpěla zranění a několik osob se pohřešuje. „Bylo to peklo, jaké jste nikdy předtím neviděli. Stromy hořely jako pochodně,“ uvedla Marian Williamsová, která musela před požárem ujet v automobilu.

Svědci mluví o apokalypse

Mnoho lidí zůstalo bez střechy nad hlavou. „Všechno je pryč, je to hrozné. Ale my jsme všichni zdraví a v bezpečí a za to musíme být vděční,“ konstatovala místní obyvatelka Cheri Sharpová.

„Vypadá to jako apokalypsa. Jsem z jižní Kalifornie a všechno je tam suché a jsem zvyklý na požáry, ale ve městě jsem nikdy nic takového neviděl,“ doplnil Američan Dave Rollans.

Školy zůstaly zavřené

Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil stav nouze v okresech Napa, Sonoma a Yuba. Největším městem v oblasti zasažené požáry je Santa Rosa se zhruba 175 tisíci obyvateli. Požár v tomto městě zničil řadu budov a vynutil si uzavření škol i evakuaci dvou nemocnic.

Podle mluvčího kalifornského úřadu pro lesní a požární ochranu Daniela Berlanta během 12 hodin spálilo 14 požárů v osmi severokalifornských okresech území o rozloze přes 23 tisíc hektarů.

S ohněm bojují tisíce hasičů a řada požárů stále není pod kontrolou. Požáry vypukly v neděli v noci místního času, zatím však není známo jakým způsobem. Za mimořádně rychlým šířením požárů stojí kombinace silného větru, nízké vlhkosti a teplého a suchého počasí. Nyní ale meteorologové předpovídají ochlazení a zvýšení vlhkosti vzduchu.

„Představte si vítr, který šíří oheň výbušnou rychlostí. Vítr, který tlačí požár, dosahuje rychlosti 80 kilometrů v hodině,“ prohlásil šéf kalifornských hasičů Ken Pimlott. Hasiči proto raději řeší evakuaci. 

„Tento požár mění chování velmi rychle a pohybuje se po celé oblasti. Proto jsme rozšířili evakuační příkazy a žádáme obyvatele, aby tomuto varování věnovali pozornost,“ podotkl Daron Wyatt z anaheimské policie.

„Obyvatele chci jménem prezidenta Trumpa i celé administrativy ujistit, že budeme velmi úzce spolupracovat s guvernérem Brownem a státními úřady, abychom vám v těchto těžkých časech zůstali na blízku. Jsme s Kaliforňany a se všemi, kteří se postupujícím požárům dostanou do cesty,“ uvedl viceprezident Mike Pence.