Začal soud kvůli vraždě Kimova bratra. Obě obviněné tvrdí, že jsou nevinné

Začal soud s Asijkami, které jsou obviněny z vraždy Kimova bratra (zdroj: ČT24)

V Malajsii začal soud s dvěma ženami obviněnými z vraždy Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Na úvod procesu obě prohlásily, že jsou nevinné. Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong čelí obvinění, že před osmi měsíci nastříkaly na obličej oběti bojový nervový plyn VX. Bude-li jim vina prokázána, čeká je trest smrti.

Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama, který byl usmrcen 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru, jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Severní Korea jakýkoli podíl na vraždě odmítá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obě obviněné podle vyšetřovatelů vypověděly, že byly oklamány a myslely si, že tekutina je neškodná a že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Malajsijská policie je přesvědčena, že ženy dobře věděly, co provádějí.

Malajsijští vyšetřovatelé tvrdí, že ženám jed poskytli čtyři Severokorejci, kteří v den vraždy z Malajsie odjeli.

Šámalová: Ženy obžalované z vraždy Kim Čong-nama jsou z chudých poměrů (zdroj: ČT24)

Bizarní vražda, připomínající éru studené války, značně poškodila vztahy mezi KLDR a Malajsií.

Kim Čong-nam, který žil dlouhodobě v dobrovolném exilu v Macau, byl bratrem vůdce Kim Čong-una. Jejich společným otcem byl bývalý severokorejský prezident Kim Čong-il, matky měli odlišné.

VX je jednou z nejnebezpečnějších chemických zbraní vytvořených člověkem. K usmrcení člověka stačí pouhých 10 miligramů či jediná kapka této neurotoxické látky. OSN klasifikuje VX jako zbraň hromadného ničení.

Prvně byla tato látka konzistence motorového oleje vyrobena ve Velké Británii v 50. letech minulého století. „Můžete si představit, že VX je pesticid na steroidech. Jedná se o mimořádně toxickou látku. Už jen jedna setina gramu (třetina kapky) dokáže zabít člověka, pokud se mu dostane na kůži,“ popsal agentuře Reuters odborník na obranu Bruce Bennet.

Symptomy zasažení VX se objevují už po několika vteřinách. U postiženého dochází ke křečím, ztrátě vědomí, paralýze a během několika minut nastává zástava dýchání.

Kvůli své perzistenci je VX mnohem účinnější než sarin a další nervové plyny. Na rozdíl od sarinu se VX z kůže neodpařuje, a pokud není okamžitě smyt, je vždy smrtelný.

Chemická výroba látky VX je velmi obtížná, jisté zásoby si drží Spojené státy a Rusko.