Nejsvobodnější média jsou ve Finsku, ta česká si pohoršila

Washington - Nejsvobodnější média mají Finsko, Nizozemsko a Norsko. Naopak nejhorší podmínky ke svobodnému informování mají novináři v Sýrii, Turkmenistánu, Severní Koreji a Eritreji. Vyplývá to z aktuálního indexu svobody médií organizace Reportéři bez hranic. Česká republika si mírně pohoršila, když klesla z loňského čtrnáctého na šestnácté místo. Hodnotilo se celkem 179 států.

Finsko je v čele žebříčku potřetí za sebou a proti minulému roku se nezměnila ani poslední čtveřice. Mezi regiony je na tom celkově nejhůře Blízký východ a severní Afrika, zatímco obecně největší svoboda tisku je v Evropě.

Česká republika klesla za Irsko, které si udrželo patnáctou příčku, a ocitla se před Německem, které si o příčku pohoršilo. Ještě loni byla na 16. místě Jamajka, která nyní postoupila na 13. příčku před Švýcarsko. Slovensko nyní uzavírá první pětadvacítku, což znamená zlepšení o dvě pozice. Maďarsko si po údajných represivních legislativních reformách pohoršilo o 16 míst na 56. příčku.

Česká republika se umístila lépe než například Velká Británie (29.) či Spojené státy, které si přitom polepšily o 15 příček. Například Itálie je dokonce až na 57. místě a třeba Rusko na 148. Ještě hůř z velmocí skončila například Čína (173.).

Organizace Reportéři bez hranic při sestavování žebříčku zohledňuje řadu kritérií, od legislativy až po míru násilí vůči novinářům. Podobu žebříčku tak silně ovlivnil i loňský rekordní počet novinářů zabitých při výkonu své práce. Somálsko proto kleslo o 11 příček na 175. místo před Sýrii, Mexiko se propadlo o další čtyři místa na 153. pozici a Pákistán o osm příček na 159. 

Mezi „nepřátele svobody tisku“ byla nově zařazena například vláda Muslimského bratrstva v Egyptě, ale také syrská islamistická Fronta an-Nusrá, která bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada. Egypt jako země si ale o osm míst polepšil na 158. příčku. Mnohem větší pozitivní skok, o 23 míst, zaznamenala Libye (131.).

Na cenzuru ve světových mocnostech se v Paříži snažila upozornit i francouzská sekce organizace. Přímo v centru vylepili plakáty pěti světových lídrů se vztyčeným prostředníčkem. Nechybí na nich Kim Čong-un, Mahmúd Ahmadínežád nebo Vladimrr Putin. Prostřednictvím kampaně chtějí aktivisté ukázat, co si tito „predátoři svobody tisku“ opravdu myslí o svobodné novinařině, o své odpovědnosti i o svých občanech. Práce novinářů totiž zůstává i nadále riziková: Za první čtyři měsíce letošního roku jich ve světě zemřelo už 19, dalších 174 jich je čerstvě ve vězení.

Reportéři bez hranic zveřejnili žebříček hodnotící svobodu médií (zdroj: ČT24)