V Kodani zuří válka gangů, česká diplomacie nabádá k opatrnosti

Dánská metropole se potýká s řáděním gangů. Časté jsou i přestřelky, české ministerstvo zahraničí proto varuje turisty, aby si v některých čtvrtích dávali pozor. Policie spustila zvláštní linku, na niž se mají obracet lidé, kteří mají k dispozici jakékoli informace, snímky či videa, na nichž jsou zločinné skupiny.

„Doufáme, že to povzbudí více lidí, aby nám sdělili, co vědí, a poslali nám fotografie a videa,“ uvedl hlavní policejní inspektor Jørgen Bergen Skov.

Kodaň a další velké dánské město Aarhus řeší problémy s organizovaným zločinem už několik měsíců, přičemž napětí se dál zvyšuje. Podle zpravodajské agentury Ritzau bojuje skupina Loyal to Familia s ostatními gangy.

Dánská policie
Zdroj: ČTK/AP/Kenneth Meyer

„S ohledem na nepokoje a přestřelky dlouhodobého charakteru na některých místech Kodaně a s tím související aktivitu policie, MZV ČR doporučuje zvýšenou opatrnost návštěvníků hlavního města Dánska,“ píše na webu české ministerstvo zahraničí.

Doporučení o zvýšené opatrnosti se týká čtvrtí Nørrebro, Brønshoj, Husum a Tingbjerg. Žádné oběti zatím hlášeny nejsou. Policie už v Kodani vytyčila zónu, kde pátrá po zločincích. 

Koncem července stanulo před soudem šest mužů napojených na gangy. Policie nejprve zatkla tři mladé muže, všichni byli obviněni z obchodování s hašišem. Při další akci zatkla další tři, zde šlo zřejmě o držení zbraní.

„Nemůžeme a nebudeme tolerovat násilí, kterého jsme byli svědky – střelby, pořezání a další násilnosti. Využíváme k boji všechny prostředky,“ řekl ředitel policejní divize operačních specialistů Lars Karlsen.

Boj proti gangům budou řešit dánští politici příští týden. Ministr spravedlnosti Søren Pape Poulsen zatím požádal dánského generálního prokurátora, aby se zabýval obviněními proti skupině Loyal to Familia, jež by mohla vést k rozpuštění gangu.