Rusko reaguje na návrh sankcí: Vyhostí část amerických diplomatů a zavře jejich rekreační objekty

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters vyzvalo Spojené státy, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika osob se toto rozhodnutí bude týkat, zatím nebylo oficiálně oznámeno. Rusko rovněž od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v Moskvě. Ministerstvo tím reaguje na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na pátek i Senát.

Rusko připravované americké sankce, které ještě musí podepsat prezident Donald Trump, tvrdě kritizuje. List Kommersant již ve čtvrtek napsal, že lze očekávat zavření rekreačních objektů pro pracovníky americké ambasády v Moskvě, jakož i vyhoštění 35 amerických diplomatů z Ruska.

Oba kroky mají být symetrickou reakcí na obdobné prosincové rozhodnutí bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, na které Rusko tehdy nereagovalo v naději, že je nastupující prezident Trump zruší. Ruské ministerstvo zahraničí současně varovalo, že pokud se Washington rozhodne vyhostit další ruské diplomaty, bude Moskva reagovat obdobně.

Události, komentáře: Americké sankce proti Rusku (zdroj: ČT24)

USA a ani Rusko oficiálně neoznámily, kolika osob se ruské odvetné opatření bude týkat, podle informací Reuters či Interfaxu to může být až několik stovek lidí. Z prohlášení ruského ministerstva zahraničí totiž vyplývá, že opatření se bude vztahovat i na osoby, které nemají status diplomata, neboť v dokumentu se hovoří o „diplomatickém a technickém personálu“.

Politický geograf Romancov: Předpokládám, že Trump sankce nevetuje (zdroj: ČT24)

„To znamená, že celkový počet zaměstnanců amerických diplomatických a konzulárních úřadů v Ruské federaci musí být snížen na 455 osob,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Nejmenovaný zdroj z Moskvy řekl agentuře Ria Novosti, že by z Ruska mělo odejít 200 až 300 příslušníků amerického diplomatického zastoupení.

Podle informací Reuters pracuje na všech amerických zastupitelských misích v Rusku asi 1100 lidí. V tomto počtu jsou zahrnuti nejen občané USA, ale také Ruska. Jen na velvyslanectví USA v Moskvě působí okolo 300 amerických občanů. 

Ruské ministerstvo zahraničí současně varovalo, že pokud se Washington rozhodne vyhostit další ruské diplomaty, bude Moskva reagovat obdobně.

Rusové řekli, že už je v podstatě moc nezajímá Trumpův postoj, že sankce jsou reakcí na rusofobii a hysterii, kterou prý vůči Rusku předvádí američtí zákonodárci.
Michael Romancov

„Z americké strany přestává dominovat ten hlas, s kterým přišel Donald Trump, tedy snaha o normalizaci vztahů. Mám z toho pocit, že Američané jsou skutečně zásadním způsobem dotčeni a že chtějí Rusku udělit lekci. Jakým způsobem bude ta lekce přijata, to se můžeme v tento okamžik teprve dohadovat,“ domnívá se politický geograf Michael Romancov.

„Rozhodně se ale zdá, že jsme v bezprecedentně špatných vztazích, že takhle špatné vztahy byly naposledy možná po sestřelení jihokorejského letadla nad Dálným východem Sovětského svazu. Dostáváme se tedy někdy do začátku osmdesátých let, což není příliš dobrá zpráva,“ dodal. 

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v pátek telefonicky americkému ministru zahraničí Rexu Tillersonovi ozřejmil, že ruskou reakci zapříčinilo „množství nepřátelských kroků Washingtonu,“ uvedl Lavrovův úřad v prohlášení. Oba ministři se podle Moskvy zároveň shodli, že budou nadále společně jednat o řadě témat, na nichž mají obě strany zájem.

Nové sankce proti Rusku, Íránu a Severní Koreji, které schválily obě komory amerického Kongresu, může Trump vetovat nebo do deseti pracovních dnů podepsat. K přehlasování jeho případného veta je zapotřebí dvoutřetinová většina v obou parlamentních komorách, kterou podle všeho stoupenci sankcí mají k dispozici.

Trumpovo stanovisko k sankcím není jasné, prezident po zvolení prosazoval vůči Moskvě vstřícnost. Parlamentem odhlasovaný zákon postihuje klíčová odvětví ruského hospodářství a rozšiřuje již platná omezení.