„Nesnížíme se na tuto úroveň,“ odpověděl Putin a pozval děti amerických diplomatů na novoroční oslavy

Události: Vypovězení ruských diplomatů nechala Moskva bez odpovědi (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin nevyhostí americké diplomaty. Navrhoval mu to ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na čtvrteční vypovězení 35 ruských diplomatů ze Spojených států. Místo toho Putin pozval „všechny děti amerických diplomatů akreditovaných v Rusku na novoroční a vánoční oslavy do Kremlu“ a americkému prezidentovi a jeho rodině popřál vše dobré do nového roku.

Americké tajné služby na podzim dospěly k závěru, že se Rusko snažilo ovlivnit volby ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Hackerské aktivity ruských tajných služeb podle zprávy neskončily s americkými volbami, ale stále pokračují. Prezident Barack Obama v reakci na útoky ve čtvrtek rozhodl o vypovězení 35 ruských diplomatů a přijetí sankcí vůči rozvědkám a lidem s nimi spojeným. Postihy vůči Rusku za jeho „agresivní aktivity“ tím podle něho nekončí.

„Zneplatníme jim pověřovací listiny. Nebudou tu mít žádnou ochranu ani diplomatickou imunitu. Budou to nežádoucí osoby, takže musí opustit zemi,“ uvedl mluvčí Bílého domu Eric Schulz. 

Putin odmítl odvetné vyhoštění amerických diplomatů

Můžeme jen doufat, že šlo o poslední věc, kterou současná administrativa učinila, aby poničila vzájemné vztahy - poslední zvláštní, nerozumné rozhodnutí, které zasáhlo mimo jiné i obyčejné lidi.
Marija Zacharovová
mluvčí ruského ministerstva zahraničí

Podle Moskvy zasáhne americké rozhodnutí vyhostit 35 ruských diplomatů celkem 96 lidí. Jde o představitele ruské diplomacie a jejich rodiny. Ruští diplomaté dostali od Američanů 72 hodin na to, aby Spojené státy opustili. Někteří si údajně již stěžovali, že mají problém za tak krátkou dobu sehnat letenky pro návrat domů, Kreml proto oznámil, že pro diplomaty pošle vládní letoun.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ruskému prezidentovi navrhl v odvetné reakci vyhoštění 31 zaměstnanců americké ambasády v Moskvě a čtyř diplomatů z generálního konzulátu USA v Petrohradě. Vladimir Putin ale uvedl, že Rusko v reakci na americké sankce nikoho nevyhostí.

Putin tímto ‚judistickým tahem' dává najevo, že Obama už ho nezajímá. On se mu v podstatě vysmívá. Říká, pane prezidente Obamo, dělejte si, co chcete. Já už s vámi ty tři týdny vydržím a potom nastoupí nově zvolený prezident Trump a začíná se znovu od píky.
Karel Kovanda
bývalý velvyslanec ČR při NATO

Podle Putina chtěl Obama svým krokem vyprovokovat obdobnou reakci ze strany Ruska, Moskva na to ale nepřistoupí. „Vyhrazujeme si právo na odvetná opatření, nicméně nesnížíme se na úroveň této nezodpovědné diplomacie,“ uvedl prezident v prohlášení zveřejněném na stránkách Kremlu.

Myslím, že to je především Putinův pokus psychologicky ponížit prezidenta Obamu a ukázat jeho bezvýznamnost. Zároveň je to i gesto směrem k Trumpovi. Tomu to ale, myslím, velmi zásadně zkomplikuje začátek jeho prezidentské éry.
Igor Lukeš
profesor historie a mezinárodních vztahů, Boston University, USA
Vladimir Putin s Barackem Obamou
Zdroj: Reuters

Americké sankce jsou podle Putina dalším krokem, jak podkopat vzájemné vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Jak uvedl, je mu líto, že administrativa Baracka Obamy zakončuje svůj mandát tímto způsobem. Americkému prezidentovi a jeho rodině popřál vše dobré do nového roku. Stejné přání adresoval i Donaldu Trumpovi a jeho rodině a všem Američanům.

Další kroky prý Putin zváží až v reakci na to, jak bude postupovat nová administrativa prezidenta Donalda Trumpa, který nastoupí do funkce 20. ledna. Putin doufá, že Rusko a USA učiní po nástupu Trumpa do úřadu skutečné kroky k vylepšení vzájemných vztahů. Ruský prezident to uvedl v novoročním vzkazu budoucímu americkému prezidentovi. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

Obvinění, která USA vznesly proti Rusku, jsou podle Lavrova nepodložená. Ruští představitelé včetně Putina v minulosti nařčení ze zásahů do voleb opakovaně odmítali. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek prohlásil, že americký postup zásadně poškozuje vztahy obou zemí. 

Vzhledem k přechodnému období ve Washingtonu očekáváme, že se s následky těchto nemotorných kroků a chování, které připomíná slona v porcelánu, dříve nebo později vyrovnáme. Společnými silami pak začneme s nápravou vzájemných vztahů.
Dmitrij Peskov
mluvčí Kremlu

Trump se chce setkat se zástupci tajných služeb

Budoucí americký prezident Donald Trump informace o ruském ovlivňování výsledku voleb před časem označil za směšné a tuto středu prohlásil, že by Washington měl americko-ruského sporu o tyto útoky zanechat.

Po ohlášení sankcí ze strany Spojených států ale uvedl, že se chce setkat se zástupci tajných služeb, aby se o situaci dozvěděl více. Žádné bezprostřední jednání s Putinem v plánu nemá.

V komentáři, který Trump zveřejnil na Twitteru, ovšem nově zvolený americký prezident ocenil Putina za to, že se zdržel odvetných akcí proti USA, a označil ho za „velmi chytrého“. „Skvělý tah, ta (Putinova) zdrženlivost - vždycky jsem věděl, že je velmi chytrý!“ napsal Trump.

Reuters upozorňuje, že po nástupu do Oválné pracovny bude mít Trump možnost zrušit Obamův dekret, postihy odvolat a ruské diplomaty pustit zpět do země.

USA zveřejnily taktiku údajných ruských hackerů

Americké bezpečnostní úřady také ve čtvrtek zveřejnily analýzu údajných ruských hackerských útoků. Jedná se o vůbec první podobnou oficiální zprávu. Společná analýza Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a ministerstva vnitřní bezpečnosti (DHS) uvádí, že ruská civilní i vojenská rozvědka prováděla „kybernetické operace zacílené na americkou vládu a obyvatele“.

V některých případech se podle amerických úřadů hackeři ukrývali za falešnými identitami, aby oběti nedokázaly zjistit původce útoků.

Používali prý také typické praktiky takzvaného phishingu, například rozesílání podvodných e-mailových zpráv tvářících se jako oficiální komunikace, s jejichž pomocí lákali z lidí hesla k jejich uživatelským účtům či jiná tajná data. Nejméně jeden člověk otevřel podle analýzy přílohu, která do jeho počítače nahrála škodlivý program určený ke sběru dat.

Schéma hackerských útoků zveřejněné bezpečnostními úřady USA
Zdroj: FBI