Americkou policii viní z další zbytečné smrti. Hlídka zastřelila Australanku, která zavolala o pomoc

Události: Spojené státy řeší další případ policejní brutality (zdroj: ČT24)

Úřady v Minnesotě vyšetřují případ, kdy policista v Minneapolis v sobotu večer zastřelil čtyřicetiletou Australanku Justine Damondovou. Ta krátce před půlnocí ohlásila podezření ze sexuálního napadení v blízkosti domu, kde bydlela se svým snoubencem. Jeden ze dvou zasahujících policistů ale z neznámých důvodů po příjezdu smrtelně zranil právě Justine.

Tři svědci popsali minneapolisskému listu, že žena přišla v pyžamu k policejnímu autu a mluvila s řidičem. Druhý policista na ni z místa spolujezdce vystřelil. Podle zjištění lékaře byla příčinou Justininy smrti střelná rána na břiše. 

Justine byla učitelkou jógy a meditace, v srpnu se měla vdávat. Místo, kde se tragédie odehrála, patří k poměrně klidným oblastem s nízkou kriminalitou.

„Smrt Justine je ztrátou pro všechny, kteří ji znali. Svým velkým srdcem se dotkla tolika lidí,“ řekl její snoubenec Don Damond. „Ztratili jsme toho nejdražšího člověka a zoufale čekáme na informace,“ uvedl také. „Chceme jen, aby okolnosti její smrti byly spravedlivě objasněny,“ řekl její otec John Ruszczyk.

Přítel zastřelené Australanky Don Damond mluví před médii
Zdroj: Adam Bettcher/Reuters

Policistou, který ženu zastřelil, je Mohamed Noor. Je somálského původu a do Spojených států se přistěhoval. U policie v Minneapolis sloužil krátce přes dva roky. 

Policisté měli při zásahu na těle kamery, ale během incidentu nebyly zapnuté. Ani kamera umístěná v autě střelbu nezachytila. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, jestli neexistuje nějaký jiný záznam z události.

Všichni policisté v Minneapolis nosí od konce loňského roku na těle kamery. Opatření zavedly tamní úřady po případu, kdy policista zastřelil černošského zaměstnance místní školy při silniční kontrole. Podle policisty muž sahal po zbrani.

Podle listu The Washington Post jen letos americká policie zastřelila ve Spojených státech nejméně 543 lidí. V Minnesotě jde letos o šestou oběť policejní střelby.