Šéfovi jedné z největších bezpečnostních firem ukradli identitu, následně se ocitl v bankrotu

Ředitel největší švédské bezpečnostní agentury Securitas Alf Göransson se tento týden z rozhodnutí soudu ocitl v bankrotu. Stalo se tak poté, co mu hacker ukradl osobní údaje a následně jeho jménem požádal o půjčku. Göransson o hackerském útoku nevěděl až do té doby, než dostal oznámení o bankrotu.

Podle prohlášení společnosti Securitas došlo ke krádeži Göranssonových osobních údajů koncem března. Následně zatím neznámý pachatel Göranssonovým jménem požádal o půjčku v neupřesněné výši. Zda byla vyplacena, není známo.

Začátkem července soud ve Stockholmu vydal rozhodnutí o Göranssonově bankrotu, aniž by manažera o probíhajícím řízení vůbec informoval. Soud o bankrotu rozhodl na základě zfalšovaného dokumentu, v němž někdo Göranssonovým jménem o osobní bankrot požádal.

Securitas, která zaměstnává stovky tisíc lidí v šesti desítkách zemí světa včetně Česka, v prohlášení ujistila, že krádež Göranssonovy elektronické identity fungování společnosti nepoškodila. Po ohlášeném bankrotu však Göransson nemůže vykonávat funkci generálního ředitele.

Platební karta
Zdroj: iStock/micha360/ISIFA/Thinkstock

Švédsko je průkopníkem digitalizace

Jak upozornila agentura Bloomberg, krádež osobních dat vysoce postaveného manažera vyvolala ve Švédsku, které je v oblasti digitalizace považováno celosvětově za jednu z nejpokrokovějších zemí, řadu otázek.

Ve Švédsku je také velmi rozšířená platba kartami, řada institucí už ani nepřijímá hotovost. Švédové také ve velkém nakupují online a žádají o půjčky.

Ruku v ruce s tím však roste počet krádeží osobních dat a podvodů s falešnou identitou. Jen za prvních šest měsíců letošního roku švédské úřady registrují 12 800 případů krádeží elektronických osobních údajů.

Vydáno pod