Ruský soud shledal vinnými pět Čečenců v případu vraždy politika Němcova

Události: Obžalovaní z vraždy Němcova jsou podle soudu vinni (zdroj: ČT24)

Porota oblastního vojenského soudu v Moskvě shledala vinnými pět Čečenců, kteří byli obviněni z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova. Tresty zatím soud neoznámil, mužům hrozí doživotí. Proces má pokračovat v úterý.

Deset z dvanácti porotců rozhodlo, že hlavním vykonavatelem vraždy byl Zaur Dadajev. Další čtyři Čečence (Tamerlana Eskerchanova, Chamzata Bachajeva a bratry Anzora a Šagida Gubaševovy) porota označila za spolupachatele.

Žádnému z nich nebyla přiznána polehčující okolnost, hrozí jim tak nejvyšší trest. Šestý podezřelý, Beslan Šavanov, spáchal sebevraždu při zatýkání. 

Podle soudu bylo každému z pětice mužů nabídnuto za vraždu Němcova patnáct milionů rublů. Proces bude pokračovat v úterý, kdy má obžaloba navrhnout tresty. 

Borise Němcova, kritika současného ruského režimu, zastřelili v únoru 2015 v centru Moskvy. Podle obžaloby ho Dadajev, bývalý příslušník čečenských bezpečnostních složek, střelil do zad, když Němcov přecházel Velký kamenný most naproti Kremlu.

Bratři Gubaševovi a Eskerchanov podle obžaloby obstarali zbraň a sledovali Němcova před vraždou. Bachajev poskytoval informace a pomohl skupině se po činu ukrýt.

Všech pět Čečenců, kteří byli z vraždy obžalováni, se během výslechů vyšetřovatelům k činu přiznalo. Před soudem však tyto svoje dřívější výpovědi označili za vynucené.

Pětice Čečenců se podle svých advokátů po vynesení rozsudku odvolá. Obhájkyně jednoho z nich Anna Bjurčijevová navíc oznámila, že se příbuzní obžalovaných obrátí s žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva. „Porušilo se velké množství práv, včetně práva obviněného na obhajobu,“ řekla advokátka.

Němcovova rodina: Objednavatel zůstává neznámý

Prokuratura nyní vyšetřuje ještě Ruslana Muchudinova, níže postaveného příslušníka čečenských bezpečnostních složek, kvůli podezření, že právě on si vraždu objednal. Rodina zavražděného politika ale protestuje, že v případu figurují i výše postavení lidé. Na Muchudinova byl v listopadu 2015 vydán mezinárodní zatykač.

  • Bývalý ruský vicepremiér a opoziční předák byl zastřelen šesti ranami do zad v noci z 27. na 28. února 2015 na mostu poblíž Kremlu.
  • Vražda se odehrála před povolenou demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března.

Rozhodnutí o vině pěti obžalovaných Němcovova rodina uvítala, ačkoliv dříve vyjádřila pochybnosti o prokázání viny Chamzata Bachajeva. Případ ale podle ní zůstává nevyřešený právě proto, že není jasné, kdo si vraždu objednal, kdo ji financoval a organizoval.

„Je to největší zločin století a stále nebyli identifikováni skuteční organizátoři či objednavatelé,“ uvedl po konci jednání právník Němcovovy dcery Vadim Prochorov. „Ruská vláda není připravena pátrat v okolí (čečenského prezidenta Ramzana) Kadyrova,“ dodal.

Vyšetřovatelé po objednavateli a organizátorovi vraždy opozičníka i nadále pátrají, řekla mluvčí vyšetřovacího výboru Světlana Petrenkovová.