Zhroutil se slavný „Hillaryho schod“, poslední brána k Everestu

Nejvyšší hora světa přišla o slavný „Hillaryho schod“. Jde o dvanáctimetrový kus skály - nejobtížnější část v závěrečném úseku výstupu. Ten se zhroutil, dobýt Mount Everest tak nyní bude možná ještě obtížnější.

Skalní útvar se nacházel na jihovýchodním hřebeni a představoval poslední velkou výzvu před vrcholem. Poprvé touto cestou dobyl nejvyšší horu světa Edmund Hillary v roce 1953. „Je to oficiální – Hillaryho výšvih už není,“ napsal na Facebooku britský horolezec Tim Mosedale.

„Nejsem si jistý, co se stane, pokud se tu nevytvoří sněhový hřeben, jsou tu náhodně umístěné obří bloky, s nimiž bude těžké si poradit,“ upozornil Mosedale. Už v květnu 2016 snímky Americké himalájské nadace ukázaly, že Hillaryho schod změnil tvar. Kvůli přívalům sněhu to ale bylo obtížné ověřit.

Podle horolezců je možné, že se zasněžený svah poleze lépe než skála, varovali ovšem, že by na místě mohla vzniknout sněhová překážka. Ta by jen zvyšovala riziko – už teď bojují vytrénovaní sportovci s nedostatkem kyslíku a omrzlinami.

Britský horolezec Chris Bonington před lety varoval, že uvíznout na schodu by mohlo znamenat konec. „Pokud se počasí zhorší, dvě a půl hodiny čekání mohou být záležitostí života a smrti,“ varoval.