Experti dokončili opravu Božího hrobu. Místu posledního odpočinku Ježíše Krista hrozila zkáza

V Jeruzalémě slavnostně odhalili restaurovaný Boží hrob, v němž byl podle křesťanské legendy pohřben Ježíš Kristus. Takzvaná edikula v chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě prošla první kompletní opravou po více než dvou stech letech. Rekonstrukce jedné z nejdůležitějších památek křesťanské církve trvala deset měsíců.

„Pokud by se loni s nynější opravou nezačalo, hrozilo velké riziko, že by se hrobka zřítila,“ uvedla Bonnie Burnhamová ze Světového památkového fondu, který na opravy dohlížel. Stav památky byl kritický a rekonstrukci dlouho brzdily neshody mezi křesťanskými církvemi, které mají chrám ve společné správě.

Edikulu poškodilo zemětřesení v roce 1927 a o dvacet let později musela být podepřena nevzhlednými nosníky, jež kolem ní stály až dosud.

Na restaurování Božího hrobu pracoval tým asi 50 expertů z Národní technické univerzity v Aténách, který už dříve opravoval například aténskou Akropoli či chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia) v Istanbulu. Práce se prováděly zejména v noci, aby nemusely být zastaveny prohlídky místa, jež patří k nejvyhledávanějším cílům křesťanských poutníků z celého světa.

„Nyní je možné vidět barvy, texturu, nápisy i fresky,“ řekla k opravě edikuly šéfka restaurátorů Antonia Moropulosová. „Dříve byla tato svatyně celá černá, její zdi byly ztmavlé od kouře svíček poutníků. Nyní má opět svou původní barvu, barvu naděje,“ dodala.

Edikula, která je nejnavštěvovanější částí chrámu, a proto také byla nejvíce poškozená, pochází z let 1809 až 1810. Od té doby se na ní čas od času prováděly jen dílčí renovační práce.

Až havarijní stav této památky vedl loni k dohodě všech hlavních správců chrámu, tedy arménské, římskokatolické a řecké ortodoxní církve. Určitá práva k chrámu Božího hrobu přísluší i církvi koptské, syrské ortodoxní a etiopské ortodoxní. Aby se předešlo vážným neshodám mezi nimi, jsou klíče od chrámu svěřeny muslimské rodině, která má zajistit neutralitu.

Skončila oprava Božího hrobu (zdroj: ČT24)

Oprava za šest milionů eur

Náklady na opravu, na něž se složily tři hlavní správcovské církve a jordánský král Abdalláh II., se z původních tří milionů eur vyšplhaly na šest milionů eur (asi 162 milionů korun).

Prakticky všechny části edikuly byly rozebrány, vyčištěny a zrestaurovány, včetně sloupů a kopule svatyně. Novinkou je vytvoření otvoru, jímž budou moci poutníci poprvé vidět kámen staré schránky, v níž bylo tělo Ježíše.

Věřící v edikule chrámu Božího hrobu
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP

Chrám Božího hrobu (též bazilika Božího hrobu) se nachází uvnitř hradeb Starého města v Jeruzalémě. Podle křesťanské tradice byl Ježíš Kristus po ukřižování kolem roku 33 pohřben právě na tomto místě. Křesťané věří, že poté vstal z mrtvých, protože ženy, které šly navštívit několik dní nato jeho hrob, ho nalezly prázdný.

Někteří křesťané se domnívají, že Ježíš byl pohřben v Zahradním hrobu, který leží kousek od Starého města v Jeruzalémě. Ten byl odhalen až v 19. století. Podle profesorky Moropulosové ale při restauračních pracích na edikule bylo prokázáno, že hrob je v chrámu Božího hrobu.

Chrám dal postavit v první polovině 4. století císař Konstantin I. „Tato budova je v provozu 1500 let. Za celou historii se různě přestavovala, chrám byl původně mnohem větší. Za císaře Konstantina to byl monumentální komplex, ovšem během 11. století byla jeho velká část zničena. Dnes je stavba zhruba poloviční oproti tomu, jak vypadala původně,“ uvedl Jan Dušek z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy.