Experti zkoumají hrob Ježíše Krista. Nakouknou do míst, která po staletí nikdo nespatřil

Víc než 460 let se mramorové desky překrývající údajný hrob Ježíše Krista nepohnuly. Experti, kteří se nyní rozhodli místo posledního odpočinku Ježíše Krista prozkoumat moderními technologiemi, hlásí překvapivý objev.

Podle amerického magazínu National Geographic vědci doufali v nové indicie, které by mohly o něco víc poodhalit o údajném skalním hrobu, do něhož bylo podle Bible uloženo tělo Ježíše Krista. Využili k tomu probíhajících restaurátorských prací v chrámu Božího hrobu v Jeruzalémě.

Chrám Božího hrobu se nachází na úpatí kopce Golgota, kde byl podle Nového zákona Ježíš Kristus ukřižován, uložen do skalního hrobu a kde vstal z mrtvých. Uvnitř chrámu stojí kaple Božího hrobu, takzvaná edikula, a pod ní se nachází malá svatyně s mramorovou náhrobní deskou.

Edikula byla poškozena během zemětřesení v roce 1927 a o dvacet let později musela být podepřena nevzhlednými nosníky, které kolem ní zůstávaly dodnes.

Chrám Božího hrobu
Zdroj: Reuters

V roce 2015 řecký ortodoxní patriarchát v Jeruzalémě odsouhlasil její opravu. Na té nyní pracuje tým z Národní technické univerzity v Aténách. Restaurátoři budou na místě nejméně do jara příštího roku. V plánu mají hlavně odstranění nosníků a zajištění edikuly pro případ dalšího zemětřesení.

Nečekaný objev pod mramorem

Opravu kaple archeologové využili také k nahlédnutí pod mramorové desky, pod kterými se podle tradice ukrývá skalní hrob Ježíše Krista. A naskytl se jim pohled, jenž byl lidskému oku upřen minimálně od roku 1555, dost možná ještě o století déle.

„Odstranili jsme desky a byli jsme opravdu překvapeni množstvím výplňového materiálu, který se pod nimi nachází,“ popsal první zjištění archeolog Fredrik Hiebert. „Vědecká analýza bude trvat dlouho, ale na jejím konci budeme moct prozkoumat skalní povrch, na kterém byl dle tradice uložen mrtvý Ježíš Kristus,“ ujišťuje archeolog.

Vedoucí týmu archeologů Antonia Moropoulouvá věří, že moderní záznamová technika, již její lidé při průzkumu používají, mnoha zájemcům zprostředkuje takový zážitek, jako by byli osobně na místě. Z ohledání skalního útvaru, na který po ukřižování uložili Ježíšovo tělo, chtějí archeologové vytěžit nové poznatky o povaze hrobu, jenž byl zničen kolem roku 1009.