Trump v Bílém domě přijal Merkelovou. Svět sleduje, na čem se dohodnou

Německá kancléřka Angela Merkelová se ve Washingtonu setkala s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jednat spolu chtějí o řadě témat, od Sýrie přes vztahy s Ruskem a Čínou až po vzájemné hospodářské vztahy. Původně se měla Merkelová s Trumpem poprvé tváří v tvář setkat už v úterý, cestu ale odložila kvůli sněhové bouři na východě USA.

Trump přivítal Merkelovou u vstupu do prezidentské rezidence. Poté, co vystoupila z vozu, se oba společně vyfotografovali. Německá zpravodajská televize n-tv, která příjezd Merkelové živě přenášela, poznamenala, že prezident i kancléřka mají očividně dobrou náladu.   

V Německu i dalších evropských zemích panují obavy o osud vzájemného spojenectví USA a Evropy po nástupu nového šéfa Bílého domu, a to především kvůli jeho výrokům na adresu NATO i Evropské unie. Rozvoj vzájemných vztahů tak bude určitě jedním z témat schůzky Trump – Merkelová a její výsledek je zajisté ovlivní.

K setkání s kancléřkou se Trump v minulých dnech vyjadřoval nezvykle zdrženlivě. Podle listu Die Welt chce Trump Merkelové spíš naslouchat. „Prezident se bude velmi zajímat o kancléřčin pohled na vzájemné vztahy s ruským prezidentem Putinem,“ naznačil listu americký úředník, který ale chtěl zůstat v anonymitě.

„Bude mít velký zájem o její pohled na to, jak se vypořádat s Rusy,“ dodal. Podle něj bude chtít Trump poradit hlavně v otázce řešení ukrajinského konfliktu.

Dotknout by se jistě měli i německých výdajů na obranu. Trump dlouhodobě kritizuje členské státy NATO, že neodvádějí ze svých rozpočtů potřebnou částku. 

Merkelová kvůli Trumpovi pročetla i Playboy

Důležitým bodem jednání německé kancléřky s americkým prezidentem bude také budoucnost vzájemných obchodních vztahů. Merkelová dobře ví, že cesta k byznysmenovi Trumpovi vede právě přes obchod. A přiznala, že jeho postoje studovala dokonce i v rozhovoru, který poskytl časopisu Playboy.

Merkelová hodlá dát najevo, že Německu záleží na volném obchodu. Jakoukoli obchodní dohodu s Washingtonem přitom chce Berlín uzavřít jen spolu se zbylými členskými státy EU. Trump by ovšem dal přednost dvoustranným dohodám.

Kancléřku při návštěvě USA doprovází početná podnikatelská delegace, v níž jsou vysoce postavení manažeři firem jako BMW či Siemens.

Kromě hospodářství a vztahů s Německem a EU chce Merkelová s Trumpem hovořit také o možnostech řešení konfliktů v Sýrii, Libyi či Afghánistánu. Věnovat by se oba státníci měli také boji proti terorismu a otázkám migrace. Trump v minulosti kancléřku ostře kritizoval kvůli její vstřícné migrační politice, Merkelová zase odmítá Trumpovy protiimigrační dekrety.

Impulzivní Američan a chladná Němka

Vedle témat společného rozhovoru světová média s napětím očekávají, jak si oba politici sednou po lidské stránce. Podle Die Welt by mohly být jejich osobnosti sotva odlišnější.

Na jedné straně impulzivní, horlivě tweetující americký prezident, který občas nedokáže zvládat návaly hněvu a detaily vládnutí se příliš nezaobírá. Naproti němu usedne chladná kancléřka, která dokáže za každé situace udržet své emoce pod kontrolou a je hrdá na to, že se orientuje i v těch nejdrobnějších detailech podstatných témat.

Trump je po Georgi W. Bushovi a Baracku Obamovi třetím americkým prezidentem, se kterým bude Merkelová spolupracovat. K oběma jeho předchůdcům si našla cestu, i když minimálně z počátku se vůči Obamovi kvůli jeho příliš ambiciózním slibům stavěla skepticky.  

Uložit