Pákistán po 19 letech sčítá obyvatele. Komisaři negramotným přečtou otázky a zapíší odpovědi

Sčítání obyvatel Pákistánu bude trvat dva měsíce, komisaři budou lidi obcházet (zdroj: ČT24)

V Pákistánu začíná rozsáhlé sčítání lidu. Uskuteční se s desetiletým zpožděním a půjde o první sčítání po 19 letech. Pákistán je podle OSN šestou nejlidnatější zemí světa a počet jeho obyvatel se odhaduje na takřka 200 milionů. Sčítání má však i politické pozadí. Na jeho základě se úpraví volební obvody a počet křesel jednotlivých provincií v parlamentu.

„Velkým sociálním a ekonomickým problémem Pákistánu je velmi rychlý růst populace,“ uvedl ve Studiu 6 nezávislý expert Stanislav Drápal. Zatímco v polovině 70. let měl kolem 70 milionů obyvatel,  v roce 1998 se podle Drápala tento počet téměř zdvojnásobil, a to na 132 milionů.

Před dvěma lety žilo v Pákistánu už 192 milionů lidí a podle prognózy tamního statistického úřadu číslo v roce 2025 vystoupá až na 227 milionů, uvedl Drápal. 

„Pákistán se chlubí tím, že má jednu z nejlepších politik v rámci Asie, co se týká řízení populace a ovlivňování rodičovství,“ uvedl Drápal. Před zhruba třiceti lety byl meziroční přírůstek více než tři procenta, v současnosti necelá dvě a do roku 2025 by to mělo být zhruba 1,5 procenta.

Polovina obyvatel je negramotná, na vesnicích často nemají záchody

Vláda se v dotazníku vedle základních otázek zeptá i na vzdělanost a poprvé v historii se bude zajímat také o bezdomovce a kočovníky nebo o dostupnost pitné vody a záchodů.

„Mnoho lidí na venkově v zemi nemá přístup k normálním záchodům,“ uvedla cestovatelka, spisovatelka a spolupracovnice Člověka v tísni Lucie Drbohlavová s tím, že vláda by na základě informací ze sčítacího dotazníku mohla tento problém začít ve větší míře řešit.

Sčítání obyvatel v Pákistánu
Zdroj: ČTK/ABACA

Pákistán se podle Drbohlavové řadí mezi poslední dvacítku zemí světa, co se týká vzdělanosti. Více než polovina obyvatel je negramotných, u žen jsou to podle Drápala dokonce dvě třetiny, rozdíly jsou mezi městy a venkovem.

„Více než 300 tisíc sčítacích komisařů musí obejít domácnosti, otázky přečíst a u většiny lidí zapsat odpovědi,“ uvedl Drápal. Sčítání potrvá dva měsíce – a to mezi 15. březnem a 15. dubnem a druhé kolo mezi 25. dubnem a 25. květnem. První výsledky se očekávají na konci července.