Skotská premiérka navrhne nové referendum o nezávislosti

Premiérka Sturgeonová směruje Skotsko k dalšímu referendu (zdroj: ČT24)

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová oznámila, že příští týden požádá skotský parlament, aby se na přelomu let 2018 a 2019 konal nový plebiscit o nezávislosti Skotska.

Podniknu teď kroky nutné k tomu, aby na konci tohoto procesu mělo Skotsko na výběr, jestli jít cestou tvrdého brexitu, nebo se stát nezávislou zemí, která bude schopna zajistit si skutečné partnerství se zbytkem Británie a mít náš vlastní vztah s Evropou.
Nicola Sturgeonová
skotská premiérka

Všelidové hlasování chce skotská premiérka uspořádat na konci roku 2018, případně na začátku roku 2019, až budou jasné podmínky brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová už několikrát zdůraznila, že si referendum ve Skotsku nepřeje. Předchozí hlasování Skotů v roce 2014 tamní separatisté prohráli.

Londýn hodlá začít vyjednávat o podmínkách odchodu Británie z EU do konce března. Proces má trvat asi dva roky a vyvrcholí uzavřením dohody o další spolupráci mezi Britskými ostrovy a EU.

Sturgeonová nedávno žádala vládu v Londýně, aby se Skotsko mohlo zapojit do procesu a uzavřít s EU vlastní dohodu. Argumentovala tím, že v referendu o takzvaném brexitu loni obyvatelé Skotska oproti Angličanům hlasovali jasně pro setrvání v Unii. Mayová ale na její požadavky nepřistoupila.

Výsledky posledního hlasování by se měly respektovat, vzkazuje Mayová

„Příští týden požádám skotský parlament, aby mi povolil dohodnout se s britskou vládou na procesu, který umožní skotskému parlamentu posoudit referendum o nezávislosti (Skotska na Velké Británii),“ řekla Sturgeonová ve skotské metropoli Edinburghu.

Skotský parlament by podle ní měl upřesnit termín nového referenda koncem roku, případně začátkem roku 2018.

obrázek
Zdroj: ČT24

Už dříve první žena skotské exekutivy uvedla, že nové referendum si vyžaduje nová situace, která nastala po hlasování o brexitu.

Předsedkyně britské vlády má ale jiný názor. „Dali jsme jasně najevo, že si nemyslíme, že by mělo být druhé referendum. Referendum se konalo v roce 2014. Bylo čestné, přesvědčivé a zákonné a obě strany souhlasily, že ho budou respektovat. Myslíme si, že by ho respektovat měly a že diskuse kolem druhého referenda je odváděním pozornosti,“ řekl minulý týden mluvčí Mayové.