Sturgeonová: Skotsko chce zůstat v EU, ve hře je i nezávislost

Skotsko chce zůstat na jednotném trhu Evropské unie a být jejím plnoprávným členem i po brexitu, tedy po vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU. Prohlásila to skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která představila plán, jak tohoto stavu dosáhnout. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové v reakci uvedla, že návrh, nazvaný Skotské místo v Evropě, premiérka pečlivě zváží.

Skotové se obávají toho, že centrální vláda v Londýně využije situace, kdy v řadě oblastí skončí nadřazenost evropského práva nad vnitrostátními právními předpisy, a pokusí se sáhnout na kompetence jejich parlamentu. Ten byl ustaven v roce 1997 a skotské samosprávě dal do rukou pravomoce nad oblastmi školství, zdravotnictví či zemědělství.

„Skotský parlament vzniknul proto, aby skotské vládě a skotským zákonům umožnil reflektovat hodnoty, potřeby a priority skotského lidu v kontextu práva Evropské unie. Ekonomické, sociální a demokratické výhody, ze kterých se Skotsko těší zásluhou svého místa v EU, jsou nyní ohroženy,“ praví se v dokumentu pod anglickým názvem „Scotland's Place in Europe“

V tomto smyslu se vyjádřila i skotská premiérka Sturgeonová, která opakovaně tvrdí, že brexit změnil „pravidla hry“. Je tudíž – z pohledu zachování skotských národních zájmů – nutné zrevidovat od základu pravomoci skotského parlamentu.

Premiérka si přeje, aby její země zůstala na jednotném trhu EU a v daňové unii EU. A to třeba zvláštními dohodami, jaké mají s unií například Faerské ostrovy a Normanské ostrovy.

Skotsko chce mít vlastní vztah s EU

„Možnost nezávislosti (Skotska) musí zůstat na stole,“ prohlásila Sturgeonová a zdůraznila, že je třeba převést nové pravomoci z britského na skotský parlament, a to i v otázkách imigrace, vývozů a dovozů. To podle premiérky umožní, aby Skotsko mohlo mít po brexitu vlastní vztah s EU.

Mluvčí britské premiérky v reakci na to řekla, že druhé referendum o nezávislosti Skotska by se konat nemělo a že Skotové se jasně vyjádřili v roce 2014, kdy nezávislost odmítli.

  • O vystoupení Spojeného království z EU rozhodli voliči v červnovém referendu. Ve Skotsku, které má svou regionální vládu a parlament, ale hlasovalo 62 procent voličů pro setrvání v EU