Skotsko chystá nové referendum o nezávislosti na Velké Británii

Skotsko chystá nové referendum o nezávislosti (zdroj: ČT24)

Skotsko připravuje nové referendum o své nezávislosti na Velké Británii. Na úvod výroční konference Skotské národní strany (SNP) v Glasgowě to oznámila skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Návrh příslušného zákona zveřejní příští týden. „Skotsko bude mít možnost znovu zvážit otázku své nezávislosti, a to ještě předtím, než Spojené království vystoupí z Evropské unie,“ prohlásila.

Po unijním referendu nenastal výrazný úprk Skotů směrem k myšlence nezávislosti, žádný z průzkumů to nenaznačil. Skotská veřejnost nicméně nese velmi nelibě, že by se proti její vůli mělo Spojené království vyplížit z bran EU.
Jiří Hošek
zpravodaj Českého rozhlasu

Minulý týden ve skotském parlamentu předsedkyně SNP uvedla, že bude třeba diskutovat o návrhu zákona o referendu. „Aby byl zákon připraven k okamžitému přijetí, pokud dospějeme k závěru, že nezávislost je nejlepší cestou, jak ochránit zájmy Skotska,“ dodala.

Červnové rozhodnutí britských voličů vystoupit z EU podle ní zásadně změnilo podmínky pro Skoty, jejichž většina si v plebiscitu přála zůstat součástí Unie. Proto má Edinburgh právo na vypsání nového referenda bez ohledu na to, že v tom předloňském Skotové hlasovali pro setrvání ve svazku s Británií, řekla Sturgeonová. Tehdejší plebiscit dopadnul 55:45 ve prospěch odpůrců nezávislosti.

„V roce 2014 jste nám tvrdili, že Skotsko je rovnocennou součástí Spojeného království. Teď nastala chvíle, abyste to potvrdili,“ vzkázala Sturgeonová do Downing Street číslo 10 britské premiérce Therese Mayové.

Skotská premiérka si nemůže dovolit v tak krátké době dvakrát neuspět v referendu. Otázka je, jestli k tomu taky má legitimitu, protože volby, které vyhrála v roce 2015, nebyly o nezávislosti. Chce ale připomenout britské premiérce, aby se na ni při jednáních nezapomínalo.
Bořivoj Hnízdo
politolog

„Obě dámy jsou si možná blízké svou pragmatičností, ale jinak stojí na opačných pólech politického spektra. Sturgeonová je skotskou nacionalistkou a její SNP je takovou skotskou sociální demokracií, takže má k Mayové výhrady i politického rázu,“ připomněl Jiří Hošek, zpravodaj Českého rozhlasu.

Většina Skotů chtěla zůstat v EU
Zdroj: CLODAGH KILCOYNE/Reuters

„Obě se výrazně liší v pohledu na to, jak by se mělo v tom přechodném citlivém období zacházet s občany Evropské unie, kteří žijí ve Spojeném království. V tomto ohledu nemohou najít společnou řeč,“ poznamenal Hošek.

Skotští nacionalisté odmítají ‚hard brexit'. Těžce by prý poškodil tamní ekonomiku

V posledních týdnech skotskou politickou reprezentaci rozhořčily opakovaně vyřčené postoje vládnoucích Toryů, kteří jsou zastánci tzv. tvrdé verze rozchodu Velké Británie s Evropskou unií a odmítají s Edinburghem konzultovat detaily procesu britského vystoupení z EU. „Pro ‚hard brexit' nemá vláda žádný mandát, brexit se stal brexitem v područí konzervativců,“ ohradila se Sturgeonová.

Hard brexit v podání konzervativců znamená především odchod z Evropského jednotného trhu. Skotské politické špičky jsou ostře proti tomuto kroku, neboť se obávají, že by měl velmi negativní vliv na tamní ekonomiku. Studie od „Fraser of Allander Institute“ spočítala, že v takovém případě by Skotsko přišlo o 80 000 pracovních míst a jeho hrubý domácí produkt by zaznamenal dvou až pětiprocentní pokles.

Masivní průzkum uvnitř skotské společnosti

Skotská národní strana považuje nové referendum o nezávislosti za vážnou variantu možného vývoje. Svědčí o tom od září do listopadu probíhající kampaň, ve které 124 tisíc členů strany distribuuje ve svých komunitách anketní lístky. V nich se mohou Skotové vyjádřit na téma případné nezávislosti země a jejího budoucího vztahu k Evropské unii.

„Neměli bychom předpokládat, že názory lidí směrem k nezávislosti jsou dnes ty samé jako byly před dvěma lety. Místo toho se musíme na celou věc podívat novýma očima, s otevřenou myslí a zároveň s rozvahou. A než začneme mluvit a jednat, měli bychom nejprve (našim lidem) naslouchat,“ vysvětlila cíl průzkumu Sturgeonová.