Do Washingtonu se kvůli stavbě ropovodu sjely indiánské kmeny z celé Ameriky

Tisíce lidí protestovaly ve Washingtonu proti stavbě ropovodu, který spojí břidlicová ložiska v Severní Dakotě se státem Ilinois. Dostavbu téměř dva tisíce kilometrů dlouhého potrubí, které už z většiny stojí, schválil i prezident Donald Trump. Indiáni se obávají zejména znečištění podzemní vody pod jedním z jezer, kde se ropovod v těchto dnech dokončuje.

Do Washingtonu se do protestu přijely připojit kmeny z celé Ameriky. „Máme plné zuby nejen této, ale všech vlád, které odmítají dodržet dohody a odmítají chránit vodu a zem nejen pro naše, ale všechny děti,“ řekl Jerry, jeden z účastníků demonstrace. Protestovalo se i v Los Angeles. 

Indiáni se snaží upozornit i na jiné problémy

Indiáni se podle zpravodaje ČT Martina Řezníčka snažili v centru Washingtonu upozornit celý týden i na další problémy, které je trápí, například na nezaměstnanost, chudobu nebo vysokou míru sebevražd.

„Stáli jsme při Americe, abychom ji pomohli vybudovat jako skvělou zemi. A čím nám oplácejí? Znesvěcují naše pohřebiště a udržují naše lidi cíleně v chudobě,“ uvedl Robert Eder Chante Ohitika, stařešina kmene Siouxů.

Události: Ve Washingtonu protestovaly tisíce lidí proti stavbě ropovodu (zdroj: ČT24)

Prezident Trump dal ropovodu zelenou ihned po nástupu do úřadu a slibuje pracovní místa. Ropovod za zhruba 100 miliard korun vede pod zemí a podle provozovatele průsaky nehrozí.

Indiáni v Severní Dakotě protestovali proti stavbě většinu loňského roku. V protestech hodlají pokračovat, přestože přiznávají, že tuto bitvu už prohráli.

Vedení ropovodu Dakota Access
Zdroj: ČT24

Uložit