Zadržený Severokorejec podezřelý kvůli vraždě Kim Čong-nama je na svobodě

Šámalová: Malajsie znovu zavedla víza vůči KLDR ve čtvrtek (zdroj: ČT24)

Malajsijská policie pro nedostatek důkazů propustila Severokorejce zadrženého v souvislosti s vraždou Kim Čong-nama. Z té už úřady obvinily dvě ženy z Vietnamu a Indonésie a dál pátrají po sedmi podezřelých občanech KLDR. Právě severokorejští agenti měli pomocí nervového plynu VX bratra diktátora Kim Čong-una zabít.

Podle malajsijských vyšetřovatelů zabil Kim Čong-nama 13. února na letišti v Kuala Lumpuru nervový plyn VX. Malajsijská policie krátce po útoku zadržela ženy z Indonésie a Vietnamu, jednoho Malajsijce a Severokorejce.

Malajsijské úřady ve čtvrtek oznámily, že zadržený Severokorejec bude pro nedostatek důkazů propuštěn. Byl předán imigračním úředníkům k deportaci do KLDR. Důvodem k jeho vyhoštění je skutečnost, že u sebe neměl žádné platné cestovní dokumenty.

Malajsie dál pátrá po sedmi Severokorejcích považovaných za organizátory vraždy. Čtyři z nich zřejmě hned po atentátu odjeli. Tamní policie oznámila, že zpřísnila bezpečnostní kontroly na hraničních přechodech, aby zabránila tomu, že ze země odjedou i zbývající severokorejští podezřelí.

„Nejméně čtyři Severokorejci byli v době vraždy na letišti, pravděpodobně jí přihlíželi a hned potom odletěli, část do Dubaje a část do indonéské Jakarty. Byl na ně vydán mezinárodní zatykač, ale je pravděpodobné, že už jsou zpět v KLDR. Jihokorejské úřady tvrdí, že to byli zaměstnanci státní bezpečnosti, čili severokorejští agenti,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Malajsie chce vyslechnout zaměstnance letecké společnosti

Zároveň vydala zatykač na zaměstnance severokorejské letecké společnosti Air Koryo, kterého chce kvůli vraždě vyslechnout. Ten se pravděpodobně skrývá na severokorejském velvyslanectví v Kuala Lumpuru.

Malajsie také vyzvala druhého tajemníka velvyslanectví Hjon Kwang-songa, aby spolupracoval při vyšetřování. Úřady o tomto muži, kterého chrání diplomatická imunita, v minulých dnech mluvily jako o jednom z podezřelých.