Dvojí život je skandální. Raději být ateistou než pokryteckým katolíkem, nabádá František

Papež František znovu kritizoval způsob života některých katolíků. Během mše řekl, že je lepší být ateistou než jako mnoho členů katolické církve žít pokrytecký dvojí život. „Je skandální, pokud řeknete jednu věc, ale chováte se jinak,“ pronesl František během kázání při čtvrteční ranní mši.

Papež František často dává průchod svým osobním názorům. Jeho poznámky jsou spontánní, plné emocí a často i útočné. Nejinak tomu bylo i během jeho čtvrteční ranní mše v penzionu svaté Marty, kde František od svého zvolení žije.

„Je spousta těch, co říkají: ‚Jsem velký katolík, vždy chodím na mši, patřím k takové a takové organizaci,‘“ nastínil pontifik. Mnoho z takových lidí by ale podle něj mělo říct: „Můj život není křesťanský, nechci dávat svým zaměstnancům dobré platy, vykořisťuji lidi, dělám špinavý obchod, peru peníze, vedu dvojí život.“

K vysvětlení problému František využil případ podnikatele – katolíka – krátce před krachem jeho firmy. Přestal platit svým zaměstnancům, kterým brzo došly peníze na pokrytí i těch nejzákladnějších životních potřeb. Přesto si sám odjel na dovolenou k moři.

Podle papeže existuje spousta katolíků, kteří právě tak žijí, což je skandální. „Kolikrát už jsme slyšeli lidi říkat: ‚Pokud je tenhle katolík, to radši budu ateistou.‘“

Už od svého zvolení v roce 2013 František pravidelně nabádá věřící – kněží i laiky – aby žili tak, jak jim káže jejich náboženství. Ve svých kázáních často tvrdě odsuzuje zneužívání dětí kněžími a neváhá tyto činy nazvat „satanskou mší“. Katolíci, kteří se spřáhli s mafií, se tím prý sami exkomunikovali. Kardinálům zase klade na srdce, aby se nechovali, jako by byli „princové“.

Papež se také nechal slyšet, že by křesťané měli vidět ateisty jako dobré lidi, pokud činí dobro. „Činit dobro není otázkou víry, ale univerzálního konceptu,“ uvedl krátce po svém zvolení do čela církve, ke které se hlásí více než miliarda lidí.