Syrská opozice má prý dohodu o společném boji, povede ji Chatíb

Damašek/Dauhá - Syrské opoziční skupiny podepsaly předběžnou dohodu o zastřešující organizaci, která opozici sjednotí. V Dauhá, kde se o tom jednalo několik dní, to oznámil člen syrské odnože Muslimského bratrstva Alí Sadraddín Bajánúní. „Podepsali jsme dohodu, která je kompromisem vzešlým z těžkých jednání opozičních stran. Byla mezi nimi také Syrská národní rada (SNC),“ řekl Bajánúní.

Navečer pak syrská opozice do svého čela zvolila umírněného duchovního šajcha Ahmada Chatíba. Podle agentury AFP jde o dvaapadesátiletého rodáka z Damašku, který ze Sýrie odešel asi tři měsíce po začátku povstání proti syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v březnu loňského roku. Předtím ho prý vládní síly dvakrát zatkly.

Přijetí dohody dnes přivítaly Francie a Katar, podle něhož by koalice měla být zahraničními státy uznána jako jediný představitel syrského lidu. Podle Turecka nyní spojenci syrské opozice nemají žádnou výmluvu a měli by dohodu opozičníků podporovat.

Jednání syrských oponentů vlády organizuje Katar a Liga arabských států. Dosud za opozici hovořila Syrská národní rada (SNC), jejímiž členy jsou hlavně exulanti. Dohodě o spojení s dalšími skupinami se původně bránila, ale podle diplomatických zdrojů na ni nakonec na nátlak Kataru a také USA přistoupila.

Syrská opozice podepsala dohodu (zdroj: ČT24)

Boje pokračují

V Sýrii dnes boje pokračovaly v okolí Damašku, severosyrského Halabu a bylo také hlášeno bombardování oblastí u hranic s Tureckem a Irákem Ras al-Ajnu a Abú Kamálu, odkud jsou hlášeni dva mrtví civilisté. 

Od noci se bojovalo v Harastě u Damašku a minometné střely dnes dopadaly také na povstalecké čtvrti Halabu. Státní list Al-Vatan napsal, že armáda a policie začala s vyhlazováním opozice v provincii Damašek a předpokládá, že operace do několika dní dokončí. „Provincie Damašek pak bude prohlášena za bezpečnou,“ napsal list. Podle bilance opozice si včerejší boje vyžádaly 121 životů, z čehož bylo 45 civilistů.

Jedna syrská střela zasáhla také Golanské výšiny na izraelské straně hranice. Tamní armáda odpověděla několika varovnými výstřely - poprvé od posledního střetu se syrskou armádou v roce 1973. „Zbloudilá střela zasáhla stanoviště izraelské armády. Chápeme, že šlo o důsledek vnitřního konfliktu v Sýrii a že ta munice nebyla namířena na Izrael. Odpověděli jsme varovnými výstřely a podali stížnost OSN,“ uvedla mluvčí izraelské armády Avital Leibovichová.

Vydáno pod