Britská premiérka zveřejní manuál odchodu z EU

Předsedkyně britské vlády Theresa Mayová v parlamentu slíbila připravit bílou knihu, v níž kabinet vyloží svůj plán odchodu Spojeného království z Evropské unie. Stanice BBC odhaduje, že návrh příslušného zákona, který by umožnil vládě zahájit jednání o takzvaném brexitu, by mohl být předložen už ve čtvrtek.

Lídr labouristické opozice Jeremy Corbyn v parlamentu požadoval po premiérce, aby sdělila, kdy slibovaný dokument předloží. Zároveň na ni naléhal na brzké kroky. Vznesl také dotaz, zda vláda vylučuje možnost, že by musela Evropské unii platit za přístup k unijnímu trhu.

S interpelací na premiérku přišel Corbyn den po verdiktu britského nejvyššího soudu. Ten rozhodl, že vláda musí mít k začátku jednání o odchodu země z Evropské unie souhlas britského parlamentu.

Mayová otázky odrážela slovy, že Corbyn se vždy ptá na samotný proces, zatímco vláda se soustředí na výsledky a důsledky pro Spojené království. Někteří konzervativní poslanci včetně bývalých členů vlády se ale přidali k opozičnímu naléhání, aby vláda zveřejnila bílou knihu co nejdřív.

Soudní verdikt by podle pozorovatelů mohl zpozdit začátek procesu vystoupení z evropského bloku, nezvrátí ale výsledek červnového referenda, ve kterém si britští voliči vybrali brexit. Vláda stále hodlá spustit odchod z EU do konce března.

Velká Británie a její odchod z Evropské unie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod