Neriskujte ničivý střet v Jihočínském moři, varuje Peking Trumpovu vládu

Čínská státní média varovala vznikající Trumpovu vládu, aby se nesnažila bránit Číně v přístupu na umělé ostrovy v Jihočínském moři. List Global Times napsal, že taková akce by vedla k „rozsáhlé válce“. Proti rozpínavosti Pekingu v této oblasti se vyjádřil kandidát na ministra zahraničí USA Rex Tillerson.

Bývalý šéf ropné firmy Exxon Mobile Tillerson ve středu přirovnal čínské budování umělých ostrovů k ruské anexi Krymu.

„Musíme Číně vyslat jasný signál, že především musí zastavit budování ostrovů, ale také že přístup na tyto ostrovy nebude mít dovolený,“ zdůraznil, i když neupřesnil, jak by chtěl Číňany blokovat.

Oficiální reakce čínské vlády na jeho slova byla umírněná. Mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang pouze řekl, že Čína má právo pokračovat v „běžných aktivitách“ na svém vlastním území.

Nevědomost a podlézavost, hodnotí Tillersona čínské listy

Úvodníky v listech China Daily a Global Times jsou ale podstatně útočnější. Podle deníku China Daily Tillersonova vyjádření svědčí o ignoranci, ať už co se týče čínsko-amerických vztahů či diplomacie obecně.

Takováto slova není možné brát vážně, protože jsou směsicí naivity, krátkozrakosti, předsudků a politických fantazií. Pokud by měla být realizována, mělo by to ničivé následky. Znamenalo by to ničivý střet mezi Čínou a Spojenými státy.
China Daily
Čínský státní list
Čínští vojáci na jednom ze Spratlyho ostrovů
Zdroj: Reuters

Podle nacionalistického listu The Global Times se Tillerson pouze „snažil podlézat senátorům, aby zvýšil své šance, že bude potvrzen ve funkci, proto zastával tvrdý postoj vůči Číně“. „Pokud Washington nechce vést rozsáhlou válku v Jihočínském moři, všechny způsoby, jak bránit čínskému přístupu na ostrovy, by byly hloupé.

Satelitní snímky mají dokazovat vojenský účel ostrovů

Čína vytvořila v posledních letech umělé ostrovy navršením písku u korálových útesů v Jihočínském moři a poté na nich začala budovat infrastrukturu - ranveje až o délce tří kilometrů vhodné i pro vojenské účely, přístavy, majáky, radarové stanice, ubytovací zařízení a další prvky.

V prosinci americké Středisko pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) uvedlo, že podle satelitních snímků Čína pravděpodobně rozmístila protiletadlové a protiraketové systémy na všech sedmi umělých ostrovech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si přitom činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Obamova administrativa se stavěla k budování ostrovů značně kriticky a zavázala se zajistit svobodné právo plavby po Jihočínském moři. Do sporných oblastí posílala námořní lodě.

Vydáno pod