Polský řidič kamionu byl podle Szydlové první obětí berlínského útočníka

Polský řidič kamionu o svůj vůz bojoval, nakonec ale útočníkovi podlehnul a přišel o život (zdroj: ČT24)

Polský řidič kamionu, který útočník zneužil k pondělnímu útoku na vánoční trh v Berlíně, byl první obětí tohoto odporného násilného činu. Prohlásila to polská premiérka Beata Szydlová. Ariel Žurawski, vlastník polské dopravní firmy, jíž kamion patřil, o svém zaměstnanci a zároveň bratranci prohlásil, že je očividné, že řidič s útočníkem bojoval do posledních sil.

Sedmatřicetiletý řidič Lukasz Urban vezl z Itálie do Berlína ocelové konstrukce. Dvacetipětitunový náklad dopravil na místo určení dříve. V den tragédie mluvil se svým šéfem kolem poledne, manželce telefonoval ve tři. Ta se mu ale o hodinu později už nedovolala. Majitel firmy potvrdil policii řidičovu totožnost.

„Na začátku jsem nenašel odvahu, nechtěl jsem se na tu fotku podívat,“ přiznal Žurawski. „Bylo jasné, že o svůj život bojoval. Jeho tvář byla napuchlá a zakrvácená. Policie mě informovala, že utrpěl střelná zranění. Vedle toho, že byl pobodán, byl zastřelen,“ dodal majitel dopravní firmy.  

Ariel Žurawski ukazuje poslední fotku svého bratrance Lukasze Urbana
Zdroj: ČTK/AP/STR

O tom, že Urban jistě hájil kamion do poslední chvíle, je přesvědčen i jeho
spolupracovník Lukasz Wonsik. „Nevěřím, že by vůz vydal a nebránil ho do konce, kdyby byl přepaden,“ podotknul Wonsik.

Policie oficiálně uvedla, že řidič byl zastřelen, podle informací magazínu Der Spiegel se tak stalo jedinou střelou malého kalibru do hlavy.

GPS záznamy naznačují, že se útočník tahač s návěsem učil řídit

Urban podle Žurawského přijel do Berlína, kam vezl náklad oceli, v pondělí v 7:00 ráno. V tamní pobočce ocelářské společnosti ThyssenKrupp mu však sdělili, aby s dodávkou vyčkal do úterního rána. Díky záznamům navigační služby GPS má policie o pohybu kamionu přesné informace.

Žurawski také hovořil o tom, že podle GPS záznamů činil kamion nezvyklé pohyby a že to vypadalo, jako by se někdo tahač s návěsem učil řídit. Tato aktivita začala v 15:45. Poté se vůz dal znovu do pohybu v 19:40, kdy kamion zamířil na vánoční trh. Během cesty vůz podle Žurawského několikrát přejel dvojitou čáru a také se několikrát dostal do složité situace.

Magazín Der Spiegel na svém webu uvedl, že atentátník nejprve tržiště jednou objel a teprve poté najel do davu. S odvoláním na své zdroje dodal, že je možné, že tak chtěl nabrat rychlost.