Nezajistili jste ani mléko pro děti, vyčetl lídrům EU starosta východního Aleppa

Obyvatelé východní části syrského Aleppa čekají od mezinárodního společenství konečně především reálné činy, slov už slyšeli dost. Předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi to před tím, než se svým svědectvím oslovil šéfy států a vlád osmadvacítky, řekl starosta východního Aleppa Brítá Hádží Hasan. Svět podle něj nedokázal zajistit ani dodávky mléka pro děti v obleženém a ničeném městě.

„Nejsem politik a nehraji politické hry. Jsem člověk a zastupuji tu lidské bytosti,“ prohlásil Hasan při setkání s Tuskem. Přibližně 50 000 lidí ve východním Aleppu podle něj nyní už jen čeká na smrt poté, co se světu a Radě bezpečnosti OSN nepodařilo situaci vyřešit.

Události: Zástupci EU na summitu řešili sankce, Aleppo i migraci (zdroj: ČT24)

Šéf unijních schůzek svého hosta ujistil o odhodlání Evropské unie být co možná nejefektivnější při snaze civilisty v Aleppu chránit a pomoci jim.

Hasana na prosincový summit, který se bude situací v Sýrii zabývat, pozval francouzský prezident. Francois Hollande i další zástupci zemí Unie označili ochranu civilistů v Aleppu spolu s dodávkami humanitární pomoci za unijní prioritu.

Hasan: Zemřelo půl milionů lidí a svět mlčí

Donald Tusk s Brítou Hasanem
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

Hasan upozornil, že světové společenství mlčí a mlčelo k tomu, co označil za „vraždu více než půlmilionu lidí“ a že syrská občanská válka vyhnala z domovů přes 12 milionů osob. V různých částech Sýrie je nyní podle něj obklíčen další více než milion lidí.

„Pomoci může jen úplná mobilizace světového společenství. A to, co žádáme, není dobré řešení, je to jen nejlepší ze špatných,“ míní Hasan.

Aleppo, jedno z nejstarších měst světa, se podle něj změnilo v ruiny, a Asadův režim si přes spáchané zločiny proti lidskosti udržuje v očích mnoha zemí legitimitu. „Měli bychom být schopni oddělit otázku humanity od politiky, zvláště ve chvíli, kdy je Rada bezpečnosti OSN v důsledku ruského postoje zablokovaná,“ podotkl starosta.