Obětí havárie s brazilskými fotbalisty je méně, čtyři lidé do letadla nenastoupili

Události: Pád letadla v Kolumbii přežilo jen pět lidí (zdroj: ČT24)

Při nehodě letadla s brazilskými fotbalisty v Kolumbii podle nové bilance zemřelo 71 lidí. Čtyři lidé totiž do letadla nakonec nenastoupili. Havárii přežilo podle posledních informací šest cestujících. Stroj, na jehož palubě byl i brazilský prvoligový fotbalový klub Chapecoense, se zřítil u města Medellín. Brazílie vyhlásila třídenní státní smutek. Vyšetřovatelé už objevili dvě černé skříňky, jsou v dobrém stavu.

Údaje o počtu přeživších se různily, podle těch nejoptimističtějších přežilo nehodu až třináct lidí. Podle poslední bilance ze 77 lidí na palubě přežilo šest. V letadle mělo letět 81 lidí, čtyři lidé do letadla nenastoupili, mimo jiné syn hlavního trenéra, který zapomněl pas.

Podle rozhlasové stanice 360 Radio Columbia byl prvním ze zraněných, kteří se dostali do péče lékařů, fotbalista Alan Ruschel. Zachránění fotbalisté měli být podle původních informací tři - dva brankáři a jeden obránce, přežili také dva další pasažéři, podle některých informací jde o novináře a letušku. Kdo je šestým přeživším, není jasné.

Pátrání po přeživších komplikovaly silný déšť a bouřky, které oblast zasáhly. Místo nehody je přístupné jen po zemi. Záchranáři kvůli špatnému počasí na místě havárie pátrání dokonce pozastavili. 

Fotbalisté cestovali na finále Jihoamerického poháru

Klub Chapecoense z jihobrazilského města Chapecó měl ve středu hrát v Medellínu finále Jihoamerického poháru proti kolumbijskému týmu Atlético Nacional. Chapecoense je od roku 2014 účastníkem nejvyšší brazilské fotbalové ligy. Podle kolumbijského deníku El Tiempo bylo na palubě 22 hráčů. Kromě nich cestovalo letadlem také osm funkcionářů klubu, tři hosté a 21 novinářů, uvedlo kolumbijské Radio Caracol.

Fotbalisté brazilského týmu Chapecoense slaví výhru v semifinále Jihoamerického poháru
Zdroj: Paulo Whitaker/Reuters

Ve městě Chapecó, odkud fotbalisté pocházeli, byly na znamení smutku zavřené obchody a děti nešly do školy. Na místním stadionu se od rána scházely stovky fanoušků zahalených v klubových barvách zelené a bílé. Před hráčským vstupem na stadion vznikl improvizovaný
památník, kam lidé nosili dresy, kytky a svíčky.

Jde o jedno z nejúspěšnějších britských civilních letadel, co do vyrobených kusů i co do kvality. (…) Má vynikající vlastnosti co do krátkého vzletu a přistání, účinnou aerodynamickou brzdu, která dovoluje poměrně strmé sestupy, a přebytek výkonu, který dovoluje strmá stoupání. (…) Nemá historii významných poruch nebo konstrukčních nedostatků. Šéfkonstruktér trval na tom, že to musí být letadlo jednoduché a dobře opravitelné“.
Martin Velek
letecký publicista

O havárii informovaly úřady západokolumbijského státu Antioquía, kde se stroj ztratil z obrazovek radarů, a mezinárodní letiště v Medellínu, kam charterový letoun směřoval z Bolívie. Šlo o sedmnáct let starý čtyřmotorový hornoplošník střední velikosti British Aerospace 146 ve verzi Avro RJ85, který provozovala bolivijská společnost LaMia.

Podle španělského deníku ABC chtěli fotbalisté původně letět do Kolumbie z Brazílie přímým charterovým spojem, brazilský úřad civilního letectví jim to ale zakázal. Důvody zatím nejsou jasné. Fotbalová delegace proto odletěla z brazilského Sao Paula komerční linkou do bolivijského Santa Cruz de la Sierra. Zde nastoupili do letadla společnosti LaMia. 

Pilot hlásil technické problémy

Letecké úřady uvedly, že dvě hodiny před půlnocí místního času hlásilo letadlo problémy s elektřinou. Podle kolumbijského úřadu pro civilní letectví vyšetřovatelé nevylučují ani to, že stroji došlo palivo. Portál deníku Daily Mirror napsal, že pilot začal palivo v tísni vypouštět, aby tak předešel velkému výbuchu po nárazu. Záchranáři pak skutečně hovořili o tom, že trosky stroje se nevznítily.

„To, že někteří lidé přežili, znamená, že posádka bojovala do posledního okamžiku, aby dostala letadlo na zem co nejpomaleji a nejlépe. Ten terén, do kterého přistávali, je ale hodně zalesněný a hornatý, a to je nejhorší varianta, do čeho se dá přistát“, poznamenal letecký publicista Martin Velek. 

Z dostupných fotografií je patrné, že letadlo se po dopadu rozlomilo na několik částí. Stroj se zřítil o půlnoci místního času v hornaté oblasti u města La Ceja, asi padesát kilometrů jižně od Medellína. K nehodě došlo těsně před přistáním.  

„Podle leteckých radarů letadlo před přistáním kroužilo, jsou také informace, že v oblasti byla bouřka,“ uvedl bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek. „Je to velmi složitý terén, přistává se tam dlouhou dobu, těsně nad zemí, takže je možné, že tam došlo i vlivem počasí k nějaké nehodě, ale to se samozřejmě bude teprve upřesňovat,“ dodal. 

S objasňováním nehody Kolumbijcům pomohou Britové, kteří letadlo vyrobili. Do Kolumbie proto posílají tříčlenný tým, na místě nehody je očekáván ve středu.

Fotbalová konfederace zrušila zápasy

Jihoamerická fotbalová asociace CONMEBOL odložila všechny své plánované akce a na místo tragédie zamířil i její prezident Alejandro Dominguez. V brazilské lize byl tým Chapecoense před posledním kolem na devátém místě a útočil na nejlepší výsledek mezi elitou. V kádru byli s výjimkou jednoho Argentince fotbalisté brazilské národnosti, kapitán Cléber Santana v minulosti hrával za Atlético Madrid.

Fotbalový svět a další lidé vyjadřují na sociálních sítích soustrast. Mezi nimi i tým Atlético Nacional, se kterým měli Chapecoense hrát o Jihoamerický pohár, španělský fotbalový brankář Iker Casillas, londýnský Arsenal, madridské Atlético nebo FC Barcelona. Fanoušci týmu Chapecoense se scházejí u klubového stadionu.

Hluboký zármutek nad nehodou vyjádřil i brazilský prezident Michel Temer. „Vyjadřuji soustrast v této smutné hodině, během které na desítky brazilských rodin dopadla tragédie,“ uvedl Temer v prohlášení. Dodal, že brazilské ministerstvo zahraničí a brazilské letectvo přislíbilo pozůstalým pomoc, a ujistil, že vláda učiní vše, aby zmírnila bolest příbuzných a blízkých obětí.