Obama po schůzce s Trumpem řekl, že chce udělat vše pro to, aby uspěl

Obama a Trump promluvili k novinářům po první společné schůzce (zdroj: ČT24)

Dosluhující americký prezident Barack Obama po schůzce s nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem uvedl, že chce udělat všechno pro to, aby v nové funkci uspěl. Trump prohlásil, že se těší na další budoucí setkání. Před novináři prezidenta označil za velmi dobrého chlapíka. Trumpa do Bílého domu doprovodila i manželka Melania, která se soukromě sešla s Obamovou ženou Michelle.

Setkali se dva muži, kteří jsou historickými nepřáteli. Nikdy předtím se nesetkali.
Martin Řezníček

Obama řekl, že byl velmi povzbuzen a potěšen zájmem Donalda Trumpa spolupracovat s týmem Obamy na důležitých věcech, uvedl ze Spojených států zpravodaj ČT Martin Řezníček. Prezident označil konverzaci za excelentní. 

Obama: Pokud bude úspěšný Trump, bude úspěšná i Amerika

„Moji největší prioritou pro příští dva měsíce je usnadnit pro nového prezidenta úspěšný přechod do Bílého domu,“ uvedl po schůzce Obama. Zároveň řekl, že pokud Trump jako hlava státu uspěje, bude to znamenat úspěch pro celou Ameriku.

Trump vyjádřil respekt vůči Obamovi a řekl, že se těší na další budoucí schůzky. Naznačil také, že se na Obamu obrátí i s žádostmi o radu, jak vládnout. „Vysvětlili mi některé obtížnosti, některé urgentní věci. Musím říct, že bylo dosaženo některých opravdu skvělých věcí,“ řekl Donald Trump. 

Trump: Mluvit bychom spolu mohli ještě mnohem déle

Jednání mezi Obamou a Trumpem se uskutečnilo pouze mezi čtyřma očima. Obamův mluvčí Josh Earnest následně řekl, že se mluvilo o personálním zajištění administrativy a také o tématech souvisejících s Obamovou cestou do Evropy a Peru, kam zamíří v nadcházejícím týdnu. Obama se podle Earnesta utvrdil v tom, že Trump má zájem na hladkém předání moci. Bílý dům také nevyloučil budoucí konzultace, které zmínil Trump.

Trump po schůzce uvedl, že z původně plánovaných deseti minut se jednání protáhlo na hodinu a půl a trvat by mohlo klidně ještě mnohem déle. Mluvili nejen o organizačních věcech týkajících se předání úřadu, ale i o domácí a zahraniční politice.

Během kampaně se přitom oba politici vzájemně ostře kritizovali. Trump Obamu označil za nejhoršího prezidenta, Obama Trumpa zase označoval za nekvalifikovaného pro nejvyšší úřad v zemi.

Amerika, tak jak byla nastavena zejména po druhé světové válce, jako silný spojenec a ochránce západní a potom celé Evropy, nám pomalu mizí před očima a Donald Trump je pouze výrazem těchto nálad.
Tomáš Klvaňa
komentátor a publicista

Trump: Začnu rychle pracovat na plnění předvolebních slibů

Ještě během čtvrtka se Trump sešel s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem. Po jednání prohlásil, že po lednovém převzetí úřadu chce začít rychle pracovat na plnění svých předvolebních slibů, mimo jiné těch o přistěhovalectví či zdravotní péči. Zároveň uvedl, že chce snížit daně. „Uděláme velkolepé věci,“ řekl Trump.

Dnes v Kongresu Trump řekl zcela jasně tři priority – imigrace, pracovní místa a zdravotnická reforma. Tohle jsou přesně priority Baracka Obamy před několika lety.
Martin Řezníček
Martin Řezníček: Trump zmínil stejné priority, jaké měl Barack Obama (zdroj: ČT24)

Ryan, který Trumpovu kandidaturu podpořil pouze vlažně a v průběhu kampaně měl řadu kritických poznámek k některým jeho výrokům, ve středu Trumpovi poblahopřál a prohlásil, že chce s nově zvoleným prezidentem koordinovat budoucí strategii. „Měli jsme fantastickou a plodnou schůzku o tom, jak se dát do práce, vyhrnout si rukávy a pracovat pro americký lid,“ komentoval Ryan čtvrteční setkání.

Paul Ryan, Donald Trump, jeho žena Melanie a Mike Pence na balkóně Kapitolu
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters

Vedle schůzky s Ryanem si naplánoval setkání také s šéfem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem. Po jednání Trump opět zdůraznil, že přišlo na řadu téma imigrace a posilování ochrany hranic, dále zdravotnictví a zaměstnanost.

Na obě tato jednání ho doprovodila nejen manželka Melania, ale také jeho viceprezident Mike Pence. Pence pak z Kongresu odjel do Bílého domu na jednání s dosluhujícím viceprezidentem Joem Bidenem.

On-line přenos

Reakce na zvolení Trumpa

  • 23:31

    Pro dnešek on-line přenos ukončujeme.

  • 23:07
    Česká televize

    Martin Řezníček: "To, co Donald Trump říkal v kampani, se bude snažit převtělit do nějakých konkrétních programů, ale zároveň ne všechno. V kampani toho řekl tolik, že vše nebude schopen splnit. To je normální. (…) Dnes v Kongresu Trump řekl zcela jasně tři priority – imigrace, pracovní místa a zdravotnická reforma. Tohle jsou přesně priority Baracka Obamy před několika lety."

  • 22:56
    Česká televize

    Profesor historie a mezinárodních vztahů Igor Lukeš: "Protesty v Americe jsou naprosto nesmyslné a nemorální, protože člověk přece nemůže protestovat proti systému, v němž jako volič participoval, jenom proto, že se mu nelíbí výsledek."