V Aleppu dochází potravinová pomoc a zima se blíží, upozorňuje OSN

Podle poradce OSN pro humanitární záležitosti Jana Egelanda brzy dojdou ve východní části Aleppa potravinové balíčky. Místní humanitární pracovníci rozdávají jen pár posledních. Některé rodiny podle něj nedostaly žádné jídlo už několik týdnů. Odhaduje se, že v obléhané oblasti žije na 250 000 lidí, kteří se připravují na zimu.

Syrská vláda odmítla žádost OSN, které chtělo v listopadu vyslat do východního Aleppa humanitární pomoc. Egeland nicméně stále doufá, že brzy dojde k dohodě ohledně humanitárního plánu OSN, jehož návrh byl zaslán před několika dny všem stranám konfliktu. Plán zahrnuje dodávku potravin i zdravotnického materiálu, lékařské evakuace a rovněž umožnění vstupu zdravotníků.

„Věřím, že se nám podaří zabránit masovému hladovění, ke kterému by v zimě mohlo dojít,“ uvedl Egeland s tím, že východ Aleppa obdržel poslední humanitární zásilku na začátku července. „Nemyslím si, že by někdo chtěl, aby čtvrt milionu lidí ve východní části Aleppa hladovělo,“ dodal. Kvůli nedostatku potravin rovněž extrémně vzrostly jejich ceny. Asi 300 nemocných a raněných by podle poradce OSN potřebovalo z oblasti evakuovat.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov oznámil, že humanitární pauzy v bombardování budou pokračovat, aby bylo možné do oblasti dopravit zásoby a místní obyvatelé i ozbrojenci mohli bezpečně odejít.

Aleppo je od roku 2012 rozděleno na povstaleckou, východní část, a na část západní, kterou má v rukou armáda. Rusko jako spojenec Damašku se podílelo na útocích na opozici, která brání východ města a odmítá z ní odejít.