V rámci vyšetřování zmařeného puče Turecko zadrželo 32 tisíc lidí

Kvůli vyšetřování potlačeného puče Turecko zadrželo celkem 32 tisíc lidí, oznámil turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Další lidé čelí trestnímu stíhání. Turci viní ze zosnování puče duchovního Fethullaha Gülena, který žije ve Spojených státech a jehož příznivce Ankara dlouhodobě pronásleduje.

V rozhovoru pro televizní stanici NTV turecký ministr spravedlnosti uvedl, že celkem čelí trestnímu stíhání okolo 70 tisíc lidí, kteří jsou podezřelí z napojení na Fethullaha Gülena.

Ministr Bozdag uvedl, že Turecko buduje novou soudní budovu ve městě Sincan nedaleko Ankary a bude potřebovat ještě další zařízení, ve kterých budou probíhat procesy s Gülenovými stoupenci.

Sám duchovní ale jakýkoli podíl na červencových událostech odmítá. Před časem naopak obvinil ze zosnování puče tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který si podle Gülena chtěl tímto způsobem upevnit moc.

V Turecku bylo od pokusu o převrat zatčeno na 32 tisíc údajných pučistů (zdroj: ČT24)

O vydání Gülena USA zřejmě rozhodnou do několika dní

Turecká vláda nicméně žádá po Spojených státech vydání Gülena. Ankara již zaslala Washingtonu desítky spisů s důkazy o jeho protistátní činnosti, některé již před červencovým pokusem o svržení vlády, uvedl nedávno prezident Erdogan. Nyní Američané sdělili svým tureckým kolegům, že na jejich žádost o zadržení duchovního odpoví do několika dní, oznámil ministr spravedlnosti.

Po nezdařeném puči turecké úřady odvolaly už více než 80 tisíc státních zaměstnanců včetně policistů, vojáků, soudců a učitelů.