V Himalájích zahynula česká horolezkyně, potvrdili to členové výpravy

Praha - Horolezkyně Zuzana Hofmannová zahynula při sestupu z himálajské osmitisícovky Broad Peak. Na webu expedice to potvrdili její členové. Třiapadesátiletá Hofmannová, která v 80. letech patřila ke světové špičce ženského horolezectví, vystoupila na 8 047 metrů vysoký vrchol Broad Peaku jako první Češka 31. července. Zpátky se nevrátila a o jejím osudu zatím nejsou žádné ověřené zprávy.

„Tato hora se jí stala osudovou, když při sestupu z vrcholu zahynula,“ uvedli na webu expedice Pavel Matoušek a Olga Nováková, jimž se na rozdíl od Hofmannové stejně jako dalším členům výpravy v náročných podmínkách nepovedlo horu zdolat. „Od roku 2003 jsme spolu byli devětkrát na expedici a stále nemůžeme uvěřit, že se již neuvidíme nejen na horách, ale také se nepotkáme na skalách či neposedíme na chaloupce v Ostrově,“ dodali.

Uvedli, že cestou z hory zahynul i šerpa tchajwanské expedice. „Zřejmě při pokusu opravit bambusový most padá do ledovcové říčky. Přes intenzivní pátrání již není nalezen. Přibližně ve stejnou dobu při sestupu z Broad Peaku umírá i Zuzana. Hory ukázaly svoji krutou tvář,“ uvedli čeští horolezci.

O příčině toho, proč se Zuzana Hofmannová z vrcholu nevrátila, se zatím nic neví - nejsou k dispozici žádné ověřené zprávy. Objevila se pouze informace od lidí ze základního tábora pod K2, že byla stržena lavinou.

Zuzana Hofmannová patřila spolu s Alenou Čepelkovou v osmdesátých letech minulého století ke světové špičce ženského horolezectví. Obě patřily do tréninkového týmu koučovaného Václavem Širlem a úspěšně se prosazovaly v pískovcovém i alpském lezení. Hofmannová v minulosti zdolala osmitisícovky Čo Oju, Manaslu a Šiša Pangmu. 

Vydáno pod