Evropa po brexitu neznamená konec, ale restart, zdůraznil Renzi

Italský premiér Matteo Renzi prohlásil, že s odchodem Velké Británie Evropa rozhodně nebude slabá. Potřebuje prý lepší spolupráci v obraně a bezpečnosti i společném ekonomickém růstu. Řekl to před svými kolegy, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, které přivítal na italském ostrově Ventotene. Právě zítra uplynou od britského hlasování dva měsíce.

„Mnoho lidí si myslelo, že EU je v koncích kvůli brexitu. Není tomu tak: chceme psát budoucnost,“ prohlásil Renzi na palubě letadlové lodi Garibaldi, kde měl s Hollandem a Merkelovou společnou tiskovou konferenci.

Kromě integračních cílů hovořil i o problémech způsobených masovým přílivem přistěhovalců na starý kontinent. EU podle něho musí vyvinout větší úsilí pro to, aby zabránila příchodu nových migrantů, a má pomáhat „těm, kteří to skutečně potřebují“.

Horizont ČT24: Dva měsíce od britského referenda (zdroj: ČT24)

Takzvaný brexit, pro který se Britové vyslovili v referendu, Renzi již dříve označil za politickou porážku a jasné znamení, že EU se musí reformovat. Dnešní schůzka se odehrála tři týdny před summitem EU 16. září v Bratislavě, který se bude rovněž týkat budoucího směřování Unie.

Pondělní třístranný summit byl uspořádán u západního pobřeží Itálie v Tyrhénském moři na ostrově Ventotene, který byl v minulosti využíván pro politické vyhnance. Všichni tři státníci zde položili květiny na hrob jednoho z otců zakladatelů EU, Itala Altiera Spinelliho.

Hokovský: Dá se očekávat fragmentace, v krizových věcech se ale EU shodne (zdroj: ČT24)